26 april 2019, 12:10 Moldovan reality views 10275
Tot mai mulți moldoveni întocmesc contracte cînd dau în chirie apartamentele
26 april 2019, 12:10 Moldovan reality views 10275

Tot mai mulți moldoveni întocmesc contracte cînd dau în chirie apartamentele

Serviciului Fiscal de Stat a urmărit și în anul 2019 activitățile financiare ale persoanelor fizice și juridice la capitolul oferirea bunurilor imobile în chirie.

Rezultat al acestor acțiuni sînt următoarele. Pe parcursul lunilor ianuarie-martie 2019, 1 032 de persoane fizice au înregistrat 3 135 contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile.

În același timp, pe parcursul a trei luni ale 2019 au fost identificate 1 514 persoane fizice – proprietari, care transmit în chirie bunuri imobile, în privința acestora fiind demarate acțiuni de conformare. Inspectorii fiscali au efectuat controale de specialitate la 150 persoane fizice care oferă în locațiune bunuri imobile, la buget fiind calculate suplimentar plăți de bază – 126,4 mii lei, penalități – 5,5 mii lei și amenzi – 27,1 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat recomandă persoanelor care oferă în chirie bunuri imobiliare să se conformeze legislației fiscale și să achite impozitul în mărime de 7% din veniturile obținute. Suma impozitului pe venit se va achita cel tîrziu la data de 2 a lunii curente sau în avans.

În cazul în care contractul a fost încheiat după data de 2 a lunii, termenul de plată în această lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului. Achitarea se va efectua în orice bancă comercială sau oficiu poștal al Republicii Moldova.

Cetățenii care dau în chirie bunuri imobiliare sînt obligați să înregistreze contractele de locațiune în termen de trei zile de la data încheierii la subdiviziunea structurală a Serviciului Fiscal de Stat (Direcția Deservire Fiscală), în raza căreia își au domiciliul de bază. Persoanele fizice care nu își vor onora obligațiile corespunzătoare, riscă amenzi și sancțiuni, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Source: diez.md

Keywords:

contract , arenda , apartament

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
2100 locuitori

Făleştii Noi este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Făleştii Noi și Pietrosul Nou. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Fălești și la 126 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2100 de oameni. Satul Făleştii Noi a fost menționat documentar în anul 1913.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.