26 april 2019, 17:30 Moldovan reality views 11942
Alegerile anticipate se vor desfășura tot în baza sistemului mixt
26 april 2019, 17:30 Moldovan reality views 11942

Alegerile anticipate se vor desfășura tot în baza sistemului mixt

Curtea Constituțională a dat dreptate sesizării depuse de ce trei deputați declarați independenți, care au cerut blocarea inițiative legislative a Blocului ACUM, de revenire la sistemul de vot proporțional.

După doar o săptămînă de la sesizarea depusă de cei trei deputați, Curtea Constituțională a hotărît că „Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decît o legislatură completă. Noul sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, ci numai în cadrul unor alegeri parlamentare ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu un an înainte de desfășurarea scrutinului".

Curtea a mai hotărît că „modificarea frecventă sau tîrziu a normelor care guvernează procesul electoral poate dezavantaja alegătorii, concurenții electorali și partidele, existînd riscul încălcării dreptului la vot și a dreptului de a fi ales".

Cei trei deputați declarați independenți care au cîștigat în circumscripțiile electorale din Transnistria și Cahul, Alexandru Oleinic, Viorel Melnic și Ion Groza, s-au adresat la Curtea Constituțională pentru a încerca să blocheze inițiativa blocului ACUM, de revenire la sistemul proporțional de vot.

Aceștia au depus vineri, 19 aprilie, o sesizare la Curtea Constituțională prin care cereau judecătorilor să se expună dacă „este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decît un mandat deplin al Legislativului".

Cei trei menționau în sesizarea lor că „în cazul în care un Parlament este ales liber și democratic în baza unui sistem electoral, acest sistem nu poate fi modificat cel puțin în perioada unui mandat deplin al Parlamentului și este inadmisibil să schimbi regulile de joc cu aplicabilitate imediată".

Source: cotidianul.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
136 locuitori

Chirilovca este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Florești și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 136 de oameni. Satul Chirilovca a fost menționat documentar în anul 1899.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.