07 december 2019, 16:40 Moldovan reality views 4566
Elevii caută de lucru
07 december 2019, 16:40 Moldovan reality views 4566

Elevii caută de lucru

Ajunși la vîrsta limitrofă – între copilărie și maturitate– unii adolescenți doresc să muncească pentru a nu depinde, din punct de vedere financiar, de părinți și a decide de sine stătător cum să cheltuiască banii munciți de ei. De aceea, elevii cei mai independenți caută variante: cineva se limitează la perioada vacanței de vară, alții caută un job unde, cu program redus, ar putea munci anul împrejur.

Restricțiile legale

Conform cercetărilor sociologice, 70% dintre elevii claselor superioare nu ar fi împotrivă să se angajeze pe perioada de vară. Adesea și părinții nu-s împotrivă - dacă odrasla își dorește să fie independent, lasă să muncească și să simtă cum se cîștigă banul. În afară de cîștigul temporar, cei care au ajuns la 16 ani se pot angaja oficial la un job permanent. Mai ales că legislația Republicii Moldova reglementează angajarea persoanelor care nu au ajuns la maturitate. În Codul Muncii RM nr.154 din 28.03.2003 există un capitol special „Munca persoanelor care nu au atins vîrsta de 18 ani”, iar un șir de documente conțin dispoziții ce conferă condiții speciale de angajare acestei categorii de cetățeni ai RM.

În Moldova, minorul poate fi angajat în mod legal dacă a împlinit 16 ani. Dacă minorul are doar 15 ani și vrea să muncească, acest lucru este posibil doar cu acordul în scris al părinților.

Conform Codului Muncii al RM:

1) Minorii nu trebuie să muncească în zilele de odihnă și cele de sărbătoare. 

2) Fiecare an de muncă oferă minorului dreptul la un concediu anual. Primul concediu se acordă peste 6 luni de muncă, dacă minorul a activat în cadrul aceleiași instituții.

3) Persoanele care nu au atins vîrsta de 18 ani, obligatoriu, trec un examen medical anual, cheltuielile respective fiind suportate de angajator.

Durata zilei de muncă nu trebuie să depășească 5 ore pentru persoanele de 15 ani și 7 ore pentru cele de 16-18 ani. Așadar, cei de 15-16 ani pot munci 24 ore/săptămînă, cei de 17-18ani– 35ore.

Persoanelor care nu au 18 ani împliniți li se interzice să practice specialități care presupun sarcini complicate și responsabilitate personală (în caz de eșec), muncă de lungă durată, care este în detrimentul studiilor, necesită timp pentru refacerea puterilor, dăunează sănătății fizice și psihice, implică consecințe negative în formarea personalității.

Minorilor li se interzice să muncească în condiții nocive (zgomot, vibrații, radiații electromagnetice, ultraviolete, infraroșii, radioactive etc.), precum și pe specialitățile care presupun utilizarea utilajelor și instrumentelor periculoase; ridicarea și deplasarea greutăților; producerea, comercializarea și transportarea băuturilor alcoolice, a produselor de tutungerie, a preparatelor toxice și a stupefiantelor; lucrări subterane, în industrie, construcții, producerea tutunului; pe timp de noapte.

Hotărîrea guvernului nr. 541 din 7 iulie, 2014 ”Cu privire la aprobarea Listei muncilor grele și a celor efectuate în condiții nocive și/sau periculoase de muncă, la care este interzisă utilizarea muncii persoanelor care nu au împlinit 18 ani și a Normelor-limită de ridicare și deplasare manuală a greutăților, admise în cazul persoanelor care nu au împlinit 18 ani” stipulează specialitățile la care nu pot fi angajați minorii și normele de greutate pe care ei au voie să o ridice și să o deplaseze. 

Lista conține sute de specialități, printre care: pirotehnician, îngrijitor animale de pradă, la spălătorii – călcător, producător al soluțiilor de spălare, storcător de rufe la centrifugă; curățarea chimică și vopsirea hainelor – călcător-matrițer, operator mașini de degresare, curățitor cu dizolvanți, uscător, vopsitor; în aviația civilă – muncitor pe aerodrom, spălător al aparatelor de zbor; în transportul auto și gospodăria drumurilor minorii nu pot fi angajați la mai multe specialități, inclusiv conducători mașini de gudronat și de profilat, turnători de asfalt-beton; în transportul feroviar – însoțitor post de comutare, conductor, șofer drezină, însoțitor vagon de pasageri și tehnic, fochist locomotivă în depou, însoțitor bariere și multe altele.  

Documentul numit stabilește și categoriile de tineri mai mici de 18 ani, care totuși pot fi admiși la specialitățile enumerate în Listă, dar în anumite condiții. Aceștia por fi studenții colegiilor, a școlilor profesionale și de meserii, precum și elevii din clasele superioare ale gimnaziilor în cadrul practicilor de producere sau a studiilor, dacă aceste locuri de muncă respectă normele de sănătate și securitate a muncii, iar durata nu depășește 4 ore/zi.

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Keywords:

copii , elevi , lucru

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
494 locuitori

Elizavetovca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Elizavetovca şi Boroseni. Satul Elizavetovca este situat la o distanţă de 12 km de oraşul Donduşeni şi la 251 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 494 oameni. Satul Elizavetovca a fost atestat documentar la 8 august 1898.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.