09 april 2019, 12:00 Moldovan reality views 5210
De ce i-a fost redusă pedeapsa lui Filat?
09 april 2019, 12:00 Moldovan reality views 5210

De ce i-a fost redusă pedeapsa lui Filat?

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, spune că „este discreția instanței de judecată de a recalcula termenul pedepsei", scrie Ziarul de Gardă.

„Nu știu dacă este o coincidență sau nu. Aș prefera să nu mă expun", a comentat aceasta, fiind întrebată, în cadrul ediției din 3 septembrie a emisiunii „Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, dacă este o coincidență că ex-premierul Vlad Filat a beneficiat de o reducere cu 682 de zile a pedepsei după ce s-a schimbat guvernarea, scrie radiochisinau.md.

„Oricine este deținut în aceste condiții, pentru că legea prevede posibilitatea de recalculare a termenului de ispășire a pedepsei, poate aplica la acest mecanism. Acest mecanism a fost aplicat nu doar în cazul lui Filat. Poate a fost aplicat în cazuri care au fost mai puțin vizibile publicului, dar el a fost aplicat. Încurajez de fiecare dată șefii penitenciarelor, cînd am discuții cu ei, să fie mai insistenți și să ajute deținuții să aplice acest mecanism, deoarece noi avem și o problemă cu suprapopularea penitenciarelor, în afară de condiții inumane", a completat Stamate.

Șefa de la Justiție a subliniat că Republica Moldova va avea un nou penitenciar în anul 2022.

La 30 iulie 2019, Judecătoria Chișinău a pronunțat o încheiere prin care a constatat că Vladimir Filat a fost deținut în „condițiile inumane și degradante", între 23 octombrie 2015 și 30 iulie 2019, și a recompensat aceste prejudicii prin reducerea cu 682 de zile a pedepsei cu închisoarea. Respectiv, fostului premier, care mai ar mai avea de ispășit cinci ani și două luni de închisoare, i-a fost redus termenul de detenție cu un an și zece luni.

Luna trecută, ZdG a realizat o retrospectivă a dosarelor intentate în perioada guvernării PDM, care au fost însă soluționate odată cu venirea la putere a noii guvernări.

Source: radiochisinau.md

Keywords:

Vlad Filat , pedeapsă

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1484
Populația:
2995 locuitori

Giurgiuleşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Giurgiuleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 55 km de orașul Cahul și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2995 de oameni. Satul Giurgiulești a fost menționat documentar în anul 1484.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.