13 october 2019, 14:00 Moldovan reality views 3360
Cum democrații se pregătesc pentru revanșare
13 october 2019, 14:00 Moldovan reality views 3360

Cum democrații se pregătesc pentru revanșare

În timp ce componentele coaliției de guvernare clarifică cine este mai corect și se întrec în ofense reciproce, deasupra țării se adună norii. Regimul precedent pregătește o lovitură de stat, cu respectarea tuturor normelor democratice.

Scandaluri, intrigi, investigații

Chiar de la crearea coaliției de guvernare din componente atît de diferite, ca Partidul Socialiștilor și blocul ACUM, era clar că va începe unitatea și lupta contrariilor. Totuși, majoritatea cetățenilor spera că de dragul scopului comun divergențele și contradicțiile vor fi lăsate temporar la o parte.

Însă speranțele nu au durat mult timp. Nu trece o zi fără ca unul din reprezentanții actualei puteri să nu-l înțepe pe altul, și toate – în spațiul public. Pentru ca toată lumea să vadă, să audă și să știe.

Ba șeful statului îl invită în Moldova pe Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, iar Andrei Năstase, ministrul MAI (deja fostul ministru) cere investigarea faptului de ce securitatea lui Șoigu a fost asigurată de structurile de forță moldovenești.

Ba guvernul declară ziua de 23 august zi de doliu pentru victimele represiunilor, iar a doua zi – la 24 august – se desfășoară evenimentele festive consacrate jubileului eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă, sub patronajul președintelui.

Ba Maia Sandu, șefa cabinetului de miniștri, este revoltată de faptul că la ONU președintele Moldovei și-a ținut discursul în limba rusă și nu a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria. Deși, deoarece în Republica Moldova limba rusă este limba de comunicare interetnică, șeful statului nu a încălcat nimic. Cu privire la cea de-a doua nemulțumire, analistul politic Victor Josu a comentat-o în felul următor: "Este total inexplicabilă reacția bolnăvicioasă a PAS la discursul președintelui – de ce, chipurile, nu a condiționat soluționarea conflictului transnistrean prin retragerea trupelor ruse de pe malul stîng al Nistrului?! Pentru că este o teză stupidă, bună doar pentru a-și amuza alegătorii care nu știu de frică în campaniile electorale, dar total ruptă de realitățile politice".

Ba candidatul la funcția de edil al capitalei Andrei Năstase îl acuză pe Ion Ceban, adversarul în alegeri și camaradul de coaliție, de faptul că rezultatele alegerilor din anul trecut au fost anulate din cauza acestuia, iar președintele califică aceste afirmații ca fiind absurde.

Ba guvernul refuză să participe la unele grupuri de lucru CSI - și asta imediat după forumul economic moldo-rus de la Chișinău și participarea lui Igor Dodon la lucrările Consiliului economic Euro-Asiatic.

Ba președintele critică guvernul pentru că anumiți miniștri își fac prost treaba și deci trebuie discutată chestiunea înlocuirii lor. Iar în replică Vlad Culiminschii, consilierul premierului, susține că nici nu poate fi vorba despre careva remanieri în guvern.

Ba la Curtea Supremă de Justiție au loc niște mișcări stranii pentru un observator din exterior.

Ba același Andrei Năstase, în replică la declarația lui Igor Dodon cu privire la faptul că după accidentul mortal din Chișinău trebuie să urmeze demiteri la poliție, îl acuză pe acesta de ipocrizie și-l îndeamnă să demisioneze.

Societatea moldovenească poate vedea zilnic asemenea declarații și acțiuni contradictorii sau care se exclud reciproc.

Iar surse bine informate menționează că declarațiile publice reprezintă doar o parte din reproșurile reciproce, care nu au putut fi ascunse, de fapt însă între părțile puterii există contradicții și mai profunde.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

PDM , politica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
8783 locuitori

Baurci este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Baurci este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 29 km de municipiul Comrat și la 132 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 8783 de oameni. Satul Baurci a fost menționat documentar în anul 1770.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.