13 november 2019, 12:30 Moldovan reality views 4147
Program educațional de la FMI. Alegerea există sau ”Mulțumim pentru lipsa posibilității de a alege”? Partea a 2-a
13 november 2019, 12:30 Moldovan reality views 4147

Program educațional de la FMI. Alegerea există sau ”Mulțumim pentru lipsa posibilității de a alege”? Partea a 2-a

Ce [nu]a învățat Moldova din experiența colaborării cu un creditor occidental

(Sfîrșit. Începutul la 12.11.2019)

Cum s-au format relațiile dintre Republica Moldova și fondurile internaționale mari? Ne-am putea oare descurca fără finanțarea externă și trăi cu propria minte?

Creditorului i-au arătat ușa: "Destul ne-ați lecuit!"

După ce la putere în Moldova au venit comuniștii, partenerii de dezvoltare occidentali au avut un șoc adevărat. Ca urmare, s-a profilat componenta geopolitică a activității fondului în spațiul post-sovietic.

Se știe că fondul este promotorul modelului occidental de dezvoltare, prin care țărilor fostului lagăr socialist le erau impuse respectivele instrumente ale politicii interne și externe.

Comuniștii moldoveni de formație nouă nu se potriveau nicidecum acestui model. A izbucnit un adevărat scandal. Al treilea președinte al Moldovei, liderul comuniștilor Vladimir Voronin a declarat deschis, că toate "reformele prescrise" anterior de FMI pe post de "medic" nu i-au fost de folos pacientului și pentru aceasta este responsabil inclusiv FMI.

Către anul 2000 Moldova acumulase datorii externe de 80 mln. dolari. În 2001 – deja 200 mln. dolari. Asta în condițiile în care ponderea datoriei interne a statului în PIB sporise pînă la 17%.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

FMI , finanţe

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1760
Populația:
976 locuitori

Revaca este un sat din cadrul oraşului Sîngera, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.64 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.06 km. Localitatea se află la distanța de 23 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 976 locuitori. Satul Revaca a fost menționat documentar în anul 1760.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.