26 february 2020, 12:00 Moldovan reality views 3337
Rudele roagă înveșnicirea numelor chișinăuienilor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei
26 february 2020, 12:00 Moldovan reality views 3337

Rudele roagă înveșnicirea numelor chișinăuienilor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei

Rudele roagă înveșnicirea numelor chișinăuienilor, soldați și ofițeri, care au murit în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Paradoxal, dar astăzi în Chișinău nu există un monument cu numele orășenilor căzuți în afara patriei în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Despre aceasta a relatat Elena Levițkaia-Pahomova în subiectul emisiunii sale de autor "Mecanismul de acțiune" la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

Ea a menționat că la Ministerul Apărării din Moldova s-a adresat Alexandra Andreievna Oculovici, sora unui chișinăuian, soldatul Vasile Bulat, care a decedat în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Locul înmormîntării lui a venit după război. Iar la început era greu de stabilit unde este îngropat. Căutarea mormîntului său a durat zeci de ani. Răspunsul a venit doar în 2012. Din acesta reieșea că Vasile Bulat se odihnește în cimitirul soldaților sovietici într-unul din orașele poloneze.

Crucea Roșie a trimis fotografii cu locul înmormîntării și pămînt de pe mormînt. Dar Alexandra Oculovici nu poate merge la mormîntul fratelui său în Polonia, din cauza pensiei modeste. De aceea, ea s-a adresat la Ministerul Apărării al Moldovei cu rugămintea de a introduce numele fratelui său în lista comună a celor decedați în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei a persoanelor născute în Chișinău, pentru a putea aduce flori. Însă aici s-a constatat că nu avem unde introduce numele, deoarece în capitala moldovenească nu există un loc corespunzător.

Șeful clubului Istorico-patriotic rus, Alexei Petrovici, a menționat că, practic, în fiecare localitate din țara noastră există monumente ale celor decedați, ale conaționalilor care au plecat și au murit în alte țări pe fronturile Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Dar Chișinăul nu are un astfel de monument.

"Această poveste ne-a încurajat să începem lucrările de întocmire a unei astfel de liste și de perpetuare a numelor celor decedați, originari din Chișinău, să le aducem un omagiu, să spunem povestea faptelor lor eroice, pentru că noi practic nu știm nimic despre asta. De acest subiect nu s-a ocupat practic nimeni", a subliniat el.

Șeful clubului Istorico-patriotic rus a spus că vor avea mult de lucru, deoarece doar un comisariat militar a dat o mie de nume de chișinăuieni care au plecat pe front și deja acum colegii care lucrează în arhivă spun că mulți oameni care au fost chemați pe front nu erau din Chișinău, dar pur și simplu aici era un punct militar de transfer.

"Toate lucrările trebuie efectuate, studiate și verificate, pentru că noi facem acest lucru cu numele celor care au murit pe teritoriul țării noastre și am făcut deja acest lucru în multe localități. Iar în capitala Moldovei - or. Chișinău nu s-a făcut astfel de lucrări", a precizat Alexei Petrovici. Totodată, Ministerul Apărării al Moldovei a anunțat că astfel de solicitări și cereri de înveșnicire a numelor chișinăuienilor căzuți în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei sînt multe.

"Locuitorii capitalei noastre vor să povestească despre eroii familiilor lor și au dreptul la aceasta. Cu ce sîntem noi mai răi decît alte localități, unde oamenii nu-i uită pe ai săi", a pus o întrebare retorică Elena Levițkaia-Pahomova.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , memorie , război

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
149 locuitori

Bularda este un sat din cadrul comunei Dereneu, raionul Călăraşi. Satul Bularda se află la distanţa de 34 km de orașul Călăraşi și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 149 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.