22 september 2020, 11:00 Moldovan reality views 3328
Președintele interimar al CSM, Anatol Pahopol, demisionează
22 september 2020, 11:00 Moldovan reality views 3328

Președintele interimar al CSM, Anatol Pahopol, demisionează

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Anatol Pahopol, a anunțat că demisionează din funcția administrativă, dar și cea de membru al CSM. Motivul a servit depunerea la Curtea Constituțională a unei sesizări privind legalitatea numirii lui în funcție.

Potrivit magistratului, indiferent de decizia Înaltei Curți, acesta nu are drept moral să dețină funcția respectivă.

În acest sens, Pahopol a rugat colegii din CSM să-i accepte cererea de demisie.

„Nu vreau să rămân ostatic al unor situații, indiferent de decizia CCM în urma sesizării deputatului... Eu nu am dreptul moral să exercit interimatul funcției... Vă rog să acceptați cererea mea", a declarat el.

După ce cererea de demisie a fost acceptată, Pahopol s-a adresat foștilor colegi să-i permită, pentru ultima dată, să apeleze la șoferul instituției.

Anatol Pahopol, membru supleant al Consiliului Suprem al Magistraturii, a fost numit în calitate de președinte interimar al CSM la sfârșitul lunii mai. S-a întâmplat după ce au intrat în vigoare noi modificări la lege. Potrivit acestora, pe perioada vacanţei funcţiilor de membru al CSM din rândul judecătorilor, acestea pot fi suplinite de membri supleanţi. Interimatul funcţiei de președinte al CSM este asigurat de către decanul de vârstă. În aceste condiţii, Anatol Pahopol a devenit preşedintele interimar al Consiliului, luând locul judecătoarei Luiza Gafton.

Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, declara că „este vorba despre un abuz neconstituțional din partea majorității parlamentare, prin care se încearcă acapararea politică a puterii judecătorești prin intermediul CSM-ului".

Source: deschide.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
97 locuitori

Săghieni este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 97 de oameni. Satul Săghieni a fost menționat documentar în anul 1602.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.