18 january 2022, 17:00 Moldovan reality views 2499
Record după record: Benzina și motorina se scumpesc din nou
18 january 2022, 17:00 Moldovan reality views 2499

Record după record: Benzina și motorina se scumpesc din nou

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noi prețuri de referință pentru ziua de miercuri, 19 ianuarie. Astfel, benzina cu cifra octanică 95 va costa, la pompă, 22 de lei și 22 bani pentru un litru, cu 7 bani mai mult decît astăzi, fiind un maxim istoric.

Și motorina înregistrează un preț record. Pentru miercuri, ANRE a stabilit un preț plafon de 19 lei și 14 bani, cu 9 de bani mai mult decît astăzi.

ANRE precizează că prețurile majorate se datorează tendințelor înregistrate în cadrul tranzacțiilor internaționale în contextul creșterii continue a cererii mondiale la petrol și produsele derivate.

Tarifele plafon sînt stabilite de ANRE în baza unei metodologii de calcul care a intrat în vigoare în data de întîi iulie, după ce mai multe prevederi din legea produselor petroliere au fost modificate.

Mai exact, în document a fost indicat că agenția stabilește tariful maxim, iar agenții economici nu au voie să depășească suma indicată.

La stabilirea prețului plafon, ANRE ține cont de mai mulți factori, inclusiv valoarea medie a cotațiilor la bursele internaționale, rata medie de schimb valutar raportat la dolar, dar și marja comercială adăugată la vînzarea cu amănuntul a produselor petroliere. Toate acestea se iau în calcul pentru ultimele 14 zile. În formulă se regăsesc și cota accizelor sau taxa pe valoare adăugată.

Source: tv8.md

Keywords:

combustibil , ANRE , preţ

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
377 locuitori

Dumbrăveni este un sat din cadrul comunei Vădeni, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Soroca și la 149 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 377 de oameni. Satul Dumbrăveni a fost menționat documentar în anul 1598.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.