19 january 2022, 10:30 Moldovan reality views 1643
Compensații majorate la energia termică
19 january 2022, 10:30 Moldovan reality views 1643

Compensații majorate la energia termică

În facturile pentru luna ianuarie, Guvernul va compensa 80% din creșterea tarifului la energia termică. Despre aceasta a anunțat premierul Natalia Gavrilița, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Dacă în noiembrie și în decembrie au fost compensate 67% din creșterea de tarif, începînd cu factura pentru luna ianuarie vor fi compensate 80%. În plus, a crescut și volumul acoperit de compensații. Dacă în noiembrie și decembrie a fost compensată o gigacalorie, în factura pentru ianuarie va fi compensată pînă la 1,5 gigacalorii. Aceste măsuri fac ca suma maximă a compensației oferite de Guvern în factura la agentul termic să crească de la 450 de lei la 815 lei pe lună.

Potrivit Nataliei Gavrilița, de compensații vor beneficia 210 mii de gospodării din Chișinău și Bălți. Doar 5% din aceste gospodării pot controla volumul de căldură consumat, restul nu pot face economii.

Totodată, Guvernul a decis să simplifice accesul la ajutorul pe perioada rece a anului pentru familiile nevoiașe. Prim-ministrul spune că unul din factorii care fac să întîrzie accesul la ajutor îl reprezintă sistemul de evaluare a averii beneficiarului. Din cauza acestei condiții, sînt peste 20 de mii de familii cu venituri mici care nu se califică prin acest sistem și nu pot accesa ajutor. S-a decis să fie scos acest criteriu pe perioadă de criză.

La consumatorii de gaze naturale, compensațiile rămîn cele decise în noiembrie. Guvernul achită jumătate din creșterea de tarif pentru consumul pînă la 50 de metri cubi și o treime pentru încă 100 de metri cubi. Tariful nou se achită integral doar pentru consumul mai mare de 150 de metrii cubi pe lună. Actualmente, susține Natalia Gavrilița, nu sînt motive de creștere a tarifului, dar asta depinde de prețul de piață, „cert e că, indiferent de evoluție, Guvernul va oferi soluții țintite".

Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a spus că în ianuarie MMPS a făcut transferuri de peste 237 de milioane de lei pentru 599 de mii de familii consumatoare de gaze naturale și 197 de mii de familii consumatoare de energie termică. În decembrie, transferurile au fost de peste 196 de milioane de lei, pentru mai bine de 590 de mii de familii consumatoare de gaze naturale și 197 de mii de familii consumatoare de energie termică.

Source: www.ipn.md

Keywords:

incalzire , compensatii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1491
Populația:
1261 locuitori

Japca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Bursuc și Japca. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Florești și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1261 de oameni. Satul Japca a fost menționat documentar în anul 1491.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.