25 january 2022, 16:00 Moldovan reality views 3364
Moldova își dorește reluarea rapidă a circulației trenurilor către Rusia
25 january 2022, 16:00 Moldovan reality views 3364

Moldova își dorește reluarea rapidă a circulației trenurilor către Rusia

Feroviarii din Moldova speră la reluarea cît mai grabnică a circulației trenurilor către Rusia, în tranzit prin Ucraina.

În special, după cum a aflat Noi.md din surse informate, încă la sfârșitul lunii decembrie 2021 Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Moldovei a trimis în mod repetat o scrisoare prin canale diplomatice prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe către Ministerul Transporturilor al Federației Ruse solicitarea de a examina posibilitatea deschiderii legăturii feroviare internaționale de pasageri între țările noastre, folosind toate măsurile de precauție și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și regulilor naționale, inclusiv dezinfectarea, punerea în aplicare a măsurilor cuprinzătoare privind respectarea siguranței epidemiologice și asigurarea distanței sociale în transportul feroviar.

În special, scrisoarea adresată ministrului Transporturilor din Rusia, Vitalii Saveliev, a fost semnată de Secretarul de Stat pentru Infrastructură și Dezvoltare Regională, Lilia Dabija, menționînd că Ministerul moldovenesc al Transporturilor ar fi recunoscător pentru informarea cît mai curînd posibil despre disponibilitatea Federației Ruse de a deschide cît mai degrabă granița pentru transportul feroviar internațional de pasageri în conformitate cu cerințele epidemiologice pentru pasagerii trenurilor care circulă între Moldova și Federația Rusă.

În prezent, au fost reluate serviciile de transport aerian și rutier între Rusia și Moldova, dar legătura feroviară este închisă.

Avînd în vedere cererea mare pentru direcția rusă în rîndul moldovenilor, precum și faptul că pregătirea pentru reluarea rutelor feroviare poate dura cel puțin trei luni pentru planificarea transportului de vară, Chișinăul speră să primească un răspuns în viitorul apropiat.

Reamintim că din 12 decembrie 2021 a fost reluată circulația trenului Chișinău-București. Și din 28 august 2021 circulă și trenul Chișinău-Odessa, dar cursa este efectuată de partea ucraineană cu trenurile care aparțin căii ferate ucrainene (Ukrzaliznytsia). Se planifică ca pe această rută să circule și trenul diesel modernizat al Căii Ferate din Moldova.

Source: noi.md

Keywords:

calea ferata , tren , Rusia , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
874 locuitori

Bărboieni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bărboieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 12 km de oraşul Nisporeni şi la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 874 de oameni. Satul Bărboieni a fost menționat documentar în anul 1602 cu denumirea Popești.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.