30 july 2015, 10:46 Celebrities views 10202
S-a stins din viaţă dansatorul Ion Furnică
30 july 2015, 10:46 Celebrities views 10202

S-a stins din viaţă dansatorul Ion Furnică

Reputatul dansator Ion Furnică, fost solist al Ansamblului Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc", Artist al Poporului, s-a stins din viaţă la vîrsta de 84 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 9 iunie 1931 în satul Manta, judeţul Cahul. În anii 1949-1972 a fost solist al Ansamblului de Dansuri Populare „Joc", unde s-a remarcat prin dansurile şi scenetele coregrafice „M-am pornit la Chişinău" (Tatăl), „La vie" (Flăcăul), „Păcală" (Tînărul îndrăgostit), „Vioara" (Lăutarul) şi altele.

A montat dansurile „Ciocîrlia", „Baba mea", scena coregrafică „Balada Mioriţa". S-a produs pe scenele din R. Moldova, România, Belgia, Brazilia, Mexic, Germania, Ungaria, Chile, Cuba ş.a. Laureat al Festivalului mondial al tineretului şi studenţilor din Bucureşti (1953) şi Moscova (1957). În 1960 a fost distins cu titlul onorific „Artist al Poporului" şi în 1972 – cu Premiul de Stat al URSS.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Coregrafilor din Moldova Antip Ţarălungă, care în 2006 a editat cartea „Ion Furnică, celebru dansator moldav" a afirmat că Ion Furnică a fost o legendă a artei coregrafice din R. Moldova.

„A fost un titan al artei dansului. Nu în zadar timp de 24 de ani a lucrat ca solist principal în Ansamblul „Joc", unde a interpretat numeroase roluri", a remarcat Antip Ţarălungă.

În seara zilei de ieri sicriul cu corpul neînsufleţit al lui Ion Furnică a fost depus la Catedrala „Sfînta Teodora de la Sihla". Funeraliile marelui artist vor avea loc joi, 30 iulie, la Cimitirul central din capitală.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

Dansuri , personalitati

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1462
Populația:
41 locuitori

Socii Vechi este un sat din cadrul comunei Călugăr, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Fălești și la 132 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 41 de oameni. Satul Socii Vechi a fost menționat documentar în anul 1462.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.