26 november 2023, 11:30 Celebrities views 22268
Leon Casso – un ilustru reprezentant al culturii
26 november 2023, 11:30 Celebrities views 22268

Leon Casso – un ilustru reprezentant al culturii

Astăzi se împlinesc 109 de ani de la trecerea în neființă a lui Leon Casso, ilustru om de cultură, ministrul învătămîntului în Rusia ţaristă. S-a născut pe 8 iunie 1865, la Ciutuleşti. Studiile secundare le-a făcut la Liceul “Condorcet” din Paris. Tot acolo şi-a început studiile universitare la Facultatea de filozofie şi istorie, apoi a studiat jurisprudenţa în Germania.

Întors în Rusia, în 1892, este numit docent la Universitatea din Dorpat (Tartu). Apoi a fost mutat la catedra dreptului cetățenesc din Harcov, apoi la Moscova, unde a fost și inspector. Exponent al unei culturi de excepţie – îşi scria operele în ruseşte şi în germană, cunoştea limbile franceză, italiană şi engleză.

La sfîrșitul lunii septembrie 1910 Casso a fost numit ministru al instrucției publice. A fost un conservator moderat, care nu se amesteca în politică, preferînd reformele administrative. A realizat reforma învăţămîntului rusesc în momentele cele mai dificile, după revoluţia din 1905-1907. Contemporanii îl considerau pe Leon Casso, unul dintre cei mai destoinici miniştri din timpul domniei lui Nicolai al II-lea. Mulți îi preziceau postul de prim-ministru, dar la 26 noiembrie 1914 Leon Casso s-a stins din viaţă.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
199 locuitori

Ruslanovca este un sat din cadrul comunei Vasilcău, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Soroca și la 152 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 199 de oameni. Satul Ruslanovca a fost înființat în anul 1965.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.