Go to section: Music
20 december 2018, 10:30 Moldovan dance views 12687
Roibu: Conducerea ansamblului ”Joc” ignoră identitatea moldovenească (Video)
20 december 2018, 10:30 Moldovan dance views 12687

Roibu: Conducerea ansamblului ”Joc” ignoră identitatea moldovenească (Video)

Conducerea ansamblului "Joc" ignoră identitatea moldovenească.

De această părere este președintele Mişcării „Urmașii lui Ștefan", Dumitru Roibu, care spune că la ultimul său concert de pe 13 decembrie 2018 din incinta Palatului Național "Nicolae Sulac", Baletul Național "Joc" a prezentat un spectacol sub așteptările multor oameni, care erau fani ai creației regretatului coreograf Vladimir Curbet.

"Joc-ul și-a permis să presteze un concert în care au fost prezentate doar cinci dansuri. "Joc-ul" și-a permis să nu admită evoluția nici unui artist de muzică populară din cadrul Orchestrei "Joc" și așa cum menționa maestrul Iurii Gorșcov, atunci cînd a plecat de la Ministerul Culturii din funcția de consilier al Doamnei ministru Monica Babuc, "Joc-ul" se transformă încet într-un show de Broadway care nu are nici o legătură cu esența și specificul acestui ansamblu", a mai spus Roibu.

Activistul a menționat că nu are intenția de a ofensa pe niciun artist și pe niciun dansator, care face parte din acest ansamblu. Toate rezervele pe care le are sînt doar față de conducerea "Joc-ului" și față de personalul, care se ocupă de pregătirea și de managementul acestei întreprinderi fondate de Ministerul Culturii.

"Eu nu cred că un critic teatral poate să simtă toate subtilitățile ansamblului "Joc", eu nu cred că actualul director face față provocărilor și necesităților ansamblului. "Joc-ul" este patrimoniul cultural, național al Republicii Moldova. Nu-și poate permite un conducător de ansamblu, de calibrul "Joc-ului", să iasă în scenă și într-un discurs de 10 minute să nu auzim niciodată cuvîntul: Moldova, moldoveni sau moldovenesc. În viziunea mea, doamna Strîmbeanu și-a permis un lucru destul de arogant și inadmisibil în raport cu poporul acestei țări. Să vorbească în permanență despre poporul român, despre identitatea și cultura românească și să ignore, de fapt, identitatea moldovenească, aici la Chișinău", a mai adăugat Dumitru Roibu.

Acesta i-a recomandat, Doamnei Aliona Strîmbeanu, care este actuala conducătoare a baletului, să meargă la București, să administreze acolo ansambluri dacă va fi capabilă și dacă va fi acceptată.

"Atîta timp cît este la Chișinău și atîta timp cît a fost numită, în anumite condiții, director al Ansamblului "Joc", să aibă onoarea și demnitatea de a respecta acest popor și de a respecta identitatea noastră națională și de a promova "Joc-ul" cu un brand moldovenesc și anume patrimoniul cultural al Republicii Moldova și nu patrimoniul cultural românesc", a conchis Roibu.

Președintele Mişcării „Urmașii lui Ștefan" este de părere că "Joc-ul" are nevoie de schimbări profunde, ansamblul merită o administrare mai bună, iar cei care trebuie să se ocupe de el sînt artiștii din ansamblu, dar nu oamenii din afara sistemului, care nu au abordarea necesară față de acest colectiv.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
114 locuitori

Rediul de Sus este un sat din cadrul comunei Albineţul Vechi, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Fălești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 114 oameni. Satul Rediul de Sus a fost menționat documentar în anul 1552.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.