02 july 2024, 15:30 Kaleidoscope views 23329
Bune maniere. Tu știi să saluți corect?
02 july 2024, 15:30 Kaleidoscope views 23329

Bune maniere. Tu știi să saluți corect?

Banalul salut poate spune multe despre tine. Știi cînd trebuie să saluți primul sau cînd aștepți ca persoana din fața ta să-ți dea binețe? De multe ori poate te-ai aflat în încurcătură și pînă să decizi ce trebuie să faci ai ratat momentul de a saluta pe cineva.

Un simplu salut poate spune multe despre tine. Postura, mimica și tonul folosite îi pot face o impresie persoanei din fața ta, așa că ar fi bine să știi care sînt regulile.

Reguli de bază când salutăm:

-bărbatul salută primul o femeie, chiar dacă aceasta este mai tînără decît el

-tînărul îi salută pe cei mai în vârstă

-persoana nou-venită salută persoanele care deja sunt adunate într-un grup

-persoana inferioară în grad/funcție va saluta persoana superioară în grad/funcție (dacă inferiorul e femeie, primul va saluta tot bărbatul)

Este obligatoriu răspunsul la orice salut. A refuza să răspunzi înseamnă o jignire gravă pentru persoana care a adresat salutul.

Cum salută domnii?

Domnul care întâlnește o persoană feminină cunoscută încetează să mai fumeze și nu ține mâinile în buzunare. Când saluți este frumos să înclini puțin capul. Dacă bărbatul are capul acoperit, va ridica pălăria/șapca în momentul în care salută.

Cum salută doamnele?

Doamnele vor răspunde la salutul care le este adresat printr-un surâs și dând ușor din cap, ceea ce va dovedi persoanei întâlnite că a fost recunoscută, scrie Agerpres.

Când salutăm primii?

Cel care intră într-un local salută, cel care se află acolo răspunde la salut. Această regulă este valabilă în restaurante, compartimente de tren, săli de așteptare, lifturi, magazine.

Formula de salut

A spune ''Neața'' în loc de ''Bună dimineața'' este un act de impolitețe. Acest gen de salut este permis doar între persoane foarte apropiate sau în familie. De asemenea, vom evita formulele de timpul ''hello'' sau ''ciao'', permise doar adolescenților.

Strîngerea mâinii

Ne strîngem mâinile mai ales cînd ne oprim să stăm puțin de vorbă. Este o formă de salut încărcată de un simbolism profund. De asemenea, gestul de strîngere a mâinii însoțește momentele în care suntem prezentați cuiva sau ne este prezentat cineva.

Cine întinde mîna primul?

Doamna întinde prima mîna, persoana mai în vîrstă sau persoana superioară în grad/funcție. Se întîmplă ca din grabă sau din necunoașterea acestei reguli, tânărul să fie primul care întinde mîna, ceea ce este o impolitețe.

Un bărbat se va ridica neapărat în picioare. Doamnele nu trebuie să se ridice decât pentru a da mâna unei persoane mai în vârstă sau uneia pe care vor s-o onoreze în mod special.

Cum se strînge mîna?

Se spune că modul în care strângi mîna cuiva îți dezvăluie firea. Trebuie evitate extremele - să avem o mână moale sau una care o zdrobește pe a celuilalt. Ne vom feri, de asemenea, să apucăm doar vârfurile degetelor.

Vom strînge mîinile pe rând, urmînd ordinea firească a priorităților: doamnele între ele; doamnele și domnii; domnii între ei.

Source: www.libertatea.ro

Keywords:

educatie , femei , barbați , relatii

Comments

 (1)
  • #1 Eugeniu Reply Quote selected
    Acum cred că aș fi curios să aflu părerea feministelor cu privire la codul bunelor maniere. 
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1525
Populaţia:
4184

Căinari este un oraş în raionul Căuşeni, Republica Moldova. Amplasat în partea centrală a republicii, oraşul Căinari este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău, fiind un nod feroviar al Căilor Ferate din Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia orașului constituia 4184 oameni. Prima atestare documentară a satului Căinari, datează din anul 1525. Legenda susţine că localitatea a fost întemeiată în apropierea unui mare izvor, deoarece denumirea ei a însemnat la tătarii din Bugeac „izvor mare, clocotitor”.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.