10 january 2023, 12:30 Kaleidoscope views 17377
Copiii gîndesc ca oamenii de știință
10 january 2023, 12:30 Kaleidoscope views 17377

Copiii gîndesc ca oamenii de știință

Cum lucrează oamenii de știință? Analizează statisticile, realizează experimente, învață de la alți cercetători.

Psiholoaga Alison Gopnik de la Universitatea Berkley afirmă că copiii la fel cunosc lumea: “Bebeluşii şi copiii mici reprezintă departamentul de cercetare şi dezvoltare în cadrul speciei umane”. Proiectul său scoate în evidenţă manierele sofisticate de luare de decizie şi strîngere de informaţii pe care bebeluşii le aplică în timp ce se joacă, scrie LiveScience.

Ea descrie un experiment simplu. În laborator, a apărut un dispozitiv care se aprinde și răsună muzica, dacă se pune deasupra un anumit obiect. Copiilor cu vîrsta de la doi pînă la patru ani li s-a arătat că unul din obiecte include luminile și muzica în două cazuri din trei. Altul - în două cazuri din șase. După care aparatul a fost pus la dispoziția copiilor.

"Ei au văzut că, în ambele cazuri, aparatul se includea de două ori, dar dacă copiii ar avea idee de statistică, ei ar prefera primul obiect" - subliniază A. Gopnik.

Dar anume aceasta au făcut copii, indiferent de vîrstă!

Alte studii au demonstrat, de asemenea că de fapt, jocurile pentru copii sînt experimente. Adulții cred că copilul strică dispozitivele costisitoare, dar, în realitate, copilul încearcă să clarifice prin metoda de încercări și erori cum să pornească aparatul.

Despre  relațiile cauză-efect copiii învață prin observarea acțiunilor altora și rezultatul lor. Dacă le arătăm cum și ce să facă, îi lipsim de dorința de a  explora pe cont propriu.

Keywords:

copii , IQ , stiinta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Populația:
425 locuitori
Prima atestare:

Rusca este un sat din cadrul comunei Lăpușna, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Hîncești și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 425 de oameni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.