14 february 2020, 15:00 Kaleidoscope views 3263
Marea Britanie a ieșit din UE. Ce urmează? Partea a II-a
14 february 2020, 15:00 Kaleidoscope views 3263

Marea Britanie a ieșit din UE. Ce urmează? Partea a II-a

Continuare

După ce Marea Britanie a părăsit UE, a apărut întrebarea – încotro va merge ea, cu cine se va alia, cum își va soluționa problemele politice și economice. Cum se vede, ea dispune de suficiente variante.

Propria Uniune Europeană

În prima parte a studiului am presupus posibilitatea înaltă a evoluției jocului politic și a celui de politică externă a Britaniei spre Comunitatea Britanică a națiunilor. De menționat că azi această organizație internațională include nu doar părți din fostul Imperiu Britanic, dar și țări cu o altă istorie colonială. Spre exemplu, Mozambic și Ruanda fac parte din Comunitatea Britanică, deși au fost coloniile altor state.

O altă direcție în care Marea Britanie își poate consolida influența, este Asociația Europeană a Comerțului Liber (AECL). Apropo, formată la timpul ei din inițiativa Marii Britanii, care avea contradicții atît de mari cu RFG și Franța, încît în cadrul casei europene comune aceste state nu puteau împărți laurii. Activitatea Asociației Europene a Comerțului Liber a culminat în anii 70 ai secolului trecut. În afară de Marea Britanie, din ea făceau parte Danemarca, Norvegia, Suedia, Austria, Elveția, Portugalia, Islanda, Liechtenstein, Finlanda.

Anterior, Marea Britanie juca activ pe relațiile din AECL și calitatea sa de lider în Comunitatea națiunilor. În anii 60 ea era puntea dintre unele țări europene și fostele sale colonii, și trăgea foloase din necesitatea unor tarife comune pentru membrii AECL. Însă în 1972 Marea Britanie și Danemarca au ieșit din AECL, fapt care a slăbit semnificativ organizația dată. Ulterior Elveția a fost cea care a jucat acolo un rol important și practic a transformat AECL într-o mică Uniune Europeană proprie.

După care și majoritatea celorlalte țări au ieșit din AECL. În prezent doar Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein mai fac parte din această asociație.

Însă putem presupune, în viitorul apropiat, o consolidare a relațiilor Marii Britanii cu AECL și transformarea ei într-un conglomerat de state paralel cu UE. Fapt care îi va permite Marii Britanii să influențeze activ și să-și continue jocul politic și economic pe continentul european. Mai mult, după brexit Marea Britanie se poate reîntoarce în AECL și deveni din nou o punte spre Comunitatea națiunilor.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

Marea Britanie , UE

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
859 locuitori

Frumuşica este un sat din cadrul comunei Chioselia Mare, raionul Cahul. Localitatea Frumușica este situată la distanța de 50 km de orașul Cahul și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 859 de oameni. Localitatea Frumușica a fost menţionată documentar în anul 1817.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.