18 april 2021, 13:00 Kaleidoscope views 3105
Cehia i-a anunțat în căutare pe agenții GRU Petrov și Boshirov. Unul s-a identificat cu pașaport moldovenesc
18 april 2021, 13:00 Kaleidoscope views 3105

Cehia i-a anunțat în căutare pe agenții GRU Petrov și Boshirov. Unul s-a identificat cu pașaport moldovenesc

Agenții ruși Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, pe care Londra îi suspectează de otrăvirea fostului ofițer GRU Sergei Skripal, au fost anunțați în căutare internațională de către poliția cehă. Unul din bărbați este bănuit că s-a identificat cu pașaport moldovenesc, în octombrie 2014, când a ajuns pe teritoriul Cehiei.

Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga, ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii în 2014, iar Alexander Petrov și Ruslan Boshirov au fost anunțați în căutare internațională.

„Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice", (circa 300 de kilometri sud-est de Praga), a declarat sâmbătă premierul Andrej Babis.

Foto: AFPConform poliției cehe, în octombrie 2014, membrii GRU Alexander Petrov și Ruslan Boshirov au reușit să treacă frontiera cehă cu un pașaport moldovenesc eliberat pentru identitatea Nicolai Popa și altul din Tadjikistan, eliberat pe numele Ruslan Tabarov.

Pe 16 octombrie 2014, mai multe deflagraţii au avut loc în depozitul de muniţii amintit. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.

La rândul său, Jan Hamacek a spus că cei 18 de membri ai ambasadei Rusiei la Praga identificaţi drept agenţi secreţi vor trebui să părăsească teritoriul ceh în termen de 48 de ore.

Vicepreşedintele comisiei de afaceri internaţionale din camera superioară a parlamentului rus, Vladimir Jabarov, susține că acuzațiile autorităților cehe sunt absurde și că răspunsul Moscovei la expulzarea celor 18 diplomaţi va trebui să fie proporţionat.

Source: www.zdg.md

Keywords:

Cehia , Rusia , pasaport

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
423 locuitori

Coada Iazului este un sat din cadrul comunei Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 11 km de oraşul Sîngerei și la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 423 de oameni. Satul Coada Iazului a fost menționat documentar în anul 1878.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.