05 april 2015, 14:45 Kaleidoscope views 15959
05 april 2015, 14:45 Kaleidoscope views 15959

Comportamentul oamenilor în ascensor reflectă statutul lor social

Cine ar fi crezut că un simplu ascensor poate oferi atîtea informaţii despre o persoană sau un grup? Un studiu susţine că oamenii stabilesc clar o ierarhie socială din secunda in care păşesc într-un ascensor. Rebeca Rousi, un doctorant în ştiinţele cognitive, a realizat un studiu etnografic de comportament în lift, făcut în două dintre cele mai înalte clădiri de birouri din Adelaide, Australia, relatează Daily Mail.

Dintr-un număr de 30 de ascensiuni cu liftul în cele două clădiri, a constatat că există o ordine stabilită de la sine între oamenii care utilizează ascensorul. Doamna Rousi a constatat că bărbaţii mai în vîrstă păreau să se orienteze spre spatele cabinei, în faţa lor bărbaţii mai tineri şi în fata lor femeile de toate vîrstele. S-a constatat deasemenea că jumătate din timpul drumului, oamenii se concentrează unde să-şi îndrepte privirea.

Bărbaţii s-au uitat în oglinzile laterale ale cabinei pentru a-şi privi ţinuta sau au privit prin geamurile ascensorului, în timp ce femeile s-au uitat în monitoarele din cabină, evitînd să întîlnească alte priviri, cu excepţia cazului cînd erau însoţite şi purtau o discuţie.

Atît bărbaţii cît şi femeile au spus că ar privi intenţionat o altă persoană din cabina ascensorului numai dacă ar vrea să-i atragă atenţia, motiv pentru care, femeile au declarat că preferă să se poziţioneze cu faţa către uşi şi cu spatele la ceilalţi. Cu toţii au recunoscut practicarea unor standarde de politeţe şi un sentiment de încălcare a intimităţii atunci cînd folosesc scensorul.

Studiul a mai tras concluzia că persoanele mai timide se poziţionează în faţa uşilor, în timp ce îndrăzneţii merg în spatele cabinei avînd o perspectivă asupra întregului grup de utilizatori.

 

Sursa: inopressa.ru

Keywords:

descoperire , psihologie , om

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1475
Populația:
6174 locuitori

Mereni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Petrovca și Mereni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Anenii Noi și la 20 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 6174 de oameni. Satul Mereni a fost menționat documentar în anul 1475.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.