10 september 2020, 10:30 Health views 20698
10 september 2020, 10:30 Health views 20698

Atenţie, ruj!

Rujul decorativ şi igienic de mult timp a devenit un însoţitor fidel al fiecărei femei care se respectă. Rujul este conceput pentru a oferi îngrijire optimă pentru buze şi a le face atractive şi seducătoare. Dar atunci, cînd alegem şi cumparăm un ruj, oare atragem atenţia asupra componenţei acestuia?

Principalul criteriu în alegerea unui ruj pentru mai multe femei: frumuseţea, confort, gustul plăcut şi aromă. Însă această iresponsabilitate este în stare să producă probleme nu numai buzelor, ci şi sănătăţii.

La producerea rujurilor mai multe firme, chiar şi cele binecunoscute, utilizează pe scară largă substanţe chimice sintetice, cum ar fi parafina din petrol şi grăsimile artificiale, care afectează negativ sănătatea. Prevenind evaporarea umidităţii de pe suprafata pielii, acestea conduc la astuparea porilor şi nu permit pielii să respire liber, fapt, care accelerează foarte mult îmbatranirea pielii. Pentru a creşte permeabilitatea peliculei de grăsime, care se formează pe buze, unii producători adaugă în componenţa rujului ulei de silicon, al cărui impact asupra organismului uman nu este încă pe deplin studiat.

De asemenea, unii producători includ în componenţa rujurilor compuşii policiclici de mosc, care sunt arome artificiale. Aceştia se acumulează în laptele matern şi ţesutul adipos, pot provoca tulburări în ficat, şi, de asemenea, au caracteristici puternice alergene şi cancerigene.

Unde dispare rujul de pe buzele noastre? Întrebarea nu este complicată: o mică parte din ruj este direct absorbită prin buze, iar cea mai mare parte noi pur şi simplu o mîncăm. Odată ajunse în organism, substanţele nocive treptat se acumulează şi sînt depozitate în ficat şi ganglionii limfatici.

Desigur, rujul nu este principalul furnizor de substanţe nocive în organism, dar încetul cu încetul, şi el îşi  aduce contribuția la această treabă ingrată.

Prin urmare, o atitudine serioasă, conştiincioasă la alegerea rujului s-ar părea un lucru atît de simplu, însă este extrem de importantă. Ar trebui să acordaţi preferinţă produselor autentice certificate, ţineţi minte că preţul ridicat şi un nume celebru nu este întotdeauna o garanţie a calităţii şi siguranţei produsului.

Source: www.ecology.md

Keywords:

frumusete , pericol , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
638 locuitori

Viişoara este un sat din cadrul comunei Purcari, raionul Ştefan Vodă. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Ștefan Vodă și la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 638 de oameni. Satul Viişoara a fost întemeiat în anul 1964.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.