25 april 2015, 15:00 Health views 10503
730 de mii de dolari pentru sporirea performanţei sistemului de sănătate
25 april 2015, 15:00 Health views 10503

730 de mii de dolari pentru sporirea performanţei sistemului de sănătate

Performanţele instituţiilor spitaliceşti vor fi monitorizate în cadrul proiectului „Promovarea responsabilităţii sociale participative pentru un sistem de sănătate performant". Programul a fost lansat astăzi, 24 aprilie, de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS), cu susţinerea financiară a Băncii Mondiale, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Potrivit directorului de programe al Centrului PAS, Viorel Soltan, responsabilii din cadrul proiectului vor analiza procesele din cadrul instituțiilor medicale și vor discuta cu pacienții ca ulterior sa facă o concluzie despre performanța instituției.

„Atunci când vorbim despre performanțe, este un lucru important să înțelegem ce înseamnă performanță, spre exemplu performanța spitalelor, ar însemna un lucru foarte simplu. Imaginați-vă o persoană care este internată în spital și plecă după ce a terminat cursul de tratament acasă, peste trei zile este internat înapoi în spital, cu același diagnostic, reiese că, instituția medicală nu și-a făcut lucrul bine, iată asta înseamnă performanță. Sunt spitale care au complicații mai puține, sunt spitale unde au complicații mai multe și atunci facem comparația dintre spitale, apoi aducem informația publicului larg ca cetățeanul să înțeleagă care spital nu are anumite complicații", a menționat Viorel Soltan.

Reprezentantul Băncii Mondiale în Republica Moldova, Irina Guban, a precizat că în urma implementării proiectului se așteaptă fortificarea colaborării dintre societatea civila și instituțiile medicale pentru a îmbunătăți sistemul de sănătate.

„Obiectivul programului este de a acorda sprijinul societății civile, însă și Guvernului, cu scopul promovării colaborării pentru soluționarea provocărilor și a problemelor legate de prestarea serviciilor și consolidarea performanțelor instituțiilor publice. Așteptăm un acord dublu, atât elaborarea propunerilor pentru monitorizarea performanțelor instituțiilor medicale, cât și mobilizarea cetățenilor și fortificarea dialogului între Ministerul Sănătății între Guvernul Republicii Moldova și pacienți", a menționat Irina Guban, reprezentantul Băncii Mondiale în Republica Moldova.

Proiectul va dura cinci ani, iar valoarea totală a acestuia este de 730 mii de dolari.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
3108 locuitori

Trinca este un sat şi comună din raionul Edineţ. Trinca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe rîul Drăghiște, la 25 km de orașul Edineț și la 40 de km de stația de cale ferată Lipcani. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3108 oameni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.