22 february 2020, 14:30 Health views 9952
Diferentele dintre raceala banala si gripa de sezon
22 february 2020, 14:30 Health views 9952

Diferentele dintre raceala banala si gripa de sezon

Este important sa stim care sînt diferentele dintre banala raceala si gripa de sezon. Organismul ne da semnale de alarma, care ne ajuta sa deosebim cele doua infectii respiratorii.

Daca raceala ne ofera un usor disconfort si dureaza mai putin, gripa ne doboara la pat, poate aduce complicatii la plamani si ne poate urmari chiar si o luna.

De cele mai multe ori, tusea, stranutul sau durerile de gat NU ne pot indica daca e vorba de o raceala simpla sau de gripa. Exista totusi simptome care fac diferenta intre cele doua afectiuni.

In cazul gripei - debutul este brusc si violent. Febra, de 39 - 40 de grade, este deseori insotita de stari de oboseala, tuse uscata, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare si rosu in gat. In cazul racelii - debutul este inselator, cu inflamarea mucoasei nazale, cand nimic nu mai are miros si gust, nu mai reusim sa dormim si cautam intruna batista.

La gripa, frisoanele sunt insotite de dureri musculare si de oase, precum si de senzatie de usturime a ochilor.

Iar tratamentul nu trebuie facut dupa ureche. Tocmai de aceea, medicii ne recomanda sa evitam antibioticul dar si automedicatia. Intre timp, autoritatile au luat primele masuri.

Spitalele de boli infectioase au inceput sa interzica vizitele, pentru ca exista un numar mare de pacienti care trebuie izolati, asadar nu oricine are acces in spital. Specialistii ne recomanda ca la primele simptome sa mergem la medicul de familie, iar daca acesta considera necesar ne va trimite la spital.

Tulpina virala care da imbolnaviri in aceasta iarna si provoaca decese este AH1N1, fosta tulpina pandemica din 2009, care a devenit sezoniera cu mici mutatii fiind descrisa ca o tulpina agresiva.

Source: protv.md

Keywords:

gripa , sanatate , raceala

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
165 locuitori

Chilişoaia este un sat din cadrul comunei Boldureşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Nisporeni și la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 165 de oameni. Satul Chilişoaia a fost înființat în anul 1923.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.