12 march 2022, 12:00 Health views 1758
Poliță de asigurare medicală de peste 12 000 de lei? Precizările directorului CNAM
12 march 2022, 12:00 Health views 1758

Poliță de asigurare medicală de peste 12 000 de lei? Precizările directorului CNAM

Persoanele care vor procura prima de asigurare medicală obligatorie pînă la data de 31 martie 2023 vor achita prețul primei de asigurare ca și cel din 2022, adică 1.014 lei în cazul proprietarilor de terenuri cu destinaţie agricolă, 1.622 de lei pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul medicală și 2.028 de lei pentru fondatorii de întreprindere individuală.

Suma de peste 12 mii de lei al primei va fi achitată în cazul în care persoanele nu vor respecta termenul legal. Precizările au fost făcute astăzi, 2 decembrie, de directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Ion Dodon, în cadrul unei conferințe de presă, scrie Noi.md cu referire la replicamedia.md.

„Toate persoanele trebuie să achite prima de asigurare medicală obligatorie pînă la 31 martie 2023, excepție fac categoriile de persoane a căror primă de asigurare este acoperită de Guvern: persoanele cu dizabilități, pensionarii, copiii, elevii, studenții cu frecvență la zi, șomerii, persoanele care primesc ajutoare sociale, gravidele, lăuzele, etc”, a declarat Ion Dodon.

Directorul CNAM a precizat că suma fixă a prime de asigurare de 12.636 de lei a fost calculată în baza Legii din 1998 și va fi procurată de persoanele care se eschivează să achite prima de asigurare medicală obligatorie în termenul legal stabilit de legislație.

„Ținînd că anul 2022-2023 care au lovit asupra buzunarului populației, am propus să menținem facilitățile menționate, cei care achită pînă la 31 martie să nu aibă de suferit. Există însă situații și anumite persoane care consideră că nu sînt obligate să achite prima de asigurare obligatorie, deși au posibilitatea, nu se încadrează în nicio categorie acoperită de Guvern, să zicem că practică o activitate de antreprenoriat la negru sau se ocupă cu alte activități care aduc un anumit venit, dar pe care nu-l declară. Aceste persoane au posibilitatea de a achita prima de asigurare obligatorie pînă la 31 martie 2023, cu facilități și anume în mărime de 2.028 lei, însă persoanele care nu vor respecta această obligație, avînd venituri și vor pretinde să achite prima de asigurare medicală obligatorie doar după ce vor avea nevoie de o intervenție medicală costisitoare, aceste persoane vor trebuie să achite prima fixă de peste 12 mii de lei. Prin declararea valorii corecte a primei de asigurare noi nu pretindem să obținem venituri suplimentare majore, dar pretindem să combatem fenomenul evaziunii de la plata primei de asigurare obligatorie de asistență medicală, a conchis Dodon.

Amintim că la 1 decembrie, Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a examinat proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2023. Documentul prevede atît venituri, cît şi cheltuieli în jur de 14 miliarde 139 milioane de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2022, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 15,1%.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
1107 locuitori

Bursuceni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţle Slobozia-Măgura și Bursuceni. Localitatea este situată în valea rîului Ciulucul Mic, la o distanţă de 37 km de oraşul Sîngerei şi la 88 km de oraşul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1107 oameni. Satul Bursuceni a fost menționat documentar în anul 1586.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.