Go to section: Theatre
26 november 2019, 12:01 Theatre views 4646
Exodul în masă al artiștilor amenință cu închiderea Teatrului de Operă și Balet (Foto)
26 november 2019, 12:01 Theatre views 4646

Exodul în masă al artiștilor amenință cu închiderea Teatrului de Operă și Balet (Foto)

Vești uluitoare pentru amatorii de teatru din Moldova – spectacolele de balet ale Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieşu" au fost anulate.

Templul artei a rămas fără efectivul de bază de dansatori. 10 artiști au demisionat în sezonul trecut, iar alți cinci au scris cerere în cel actual. Restul și-au luat concedii pe cont proprii și au părăsit țara. Chiar și spectacolul tradițional „Spărgătorul de nuci", pe care artiștii îl joacă anual în ajunul Anului Nou, a fost exclus din programul festiv, relatează mir24.tv.

"Salariul este mai mic decît cel al dereticătoarelor..."

Problema plecărilor masive din teatru s-a agravat în ultimii cîţiva ani. Artiști tineri încheie contracte cu teatre străine și pleacă în străinătate. Dansatorii recunosc că își părăsesc patria din cauza salariilor mici. Într-adevăr, în Moldova ei primesc aproximativ 170-200 dolari pe lună - aceasta este jumătate din salariul mediu din țară.

„Acum este o perioadă foarte tristă - aproape că nu mai au maia rămas oameni în teatru. În balet nu avem solişti – nici băieţi, nici fete. Este o situaţie foarte jignitoare pentru noi. Atîta muncă, sănătate am depus, iar muncă noastră este atît de puțin plătită", a spus dansatoarea de balet Vlada Popova.

Vlada Popova a primit o ofertă de contract din Germania. Tînăra nu a ezitat mult timp și a acceptat să schimbe scena. „Mi s-au oferit 1.200 de euro pe lună ca artistă și profesoară. A trebuit să plec. Atît eu, cît și soţul meu sîntem balerini. Mereu am suferit de deficit de bani. Salariile noastre erau atît de mici - chiar mai puțin decît cele ale dereticătoarelor. Este umilitor și insultător. Elementar, nu aveam destui bani de trai", a mai adăugat Vlada.

Acum sălile de repetiții din teatru sînt închise, în atelierele de costuma nu mai este forfota de adineaori: viața de balet în Moldova s-a oprit.

Source: mir24.tv

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
2750 locuitori

Năvîrneţ este un sat şi comună din raionul Făleşti. Năvîrneţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 139 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2750 de oameni. Satul Năvîrneţ a fost menționat documentar în anul 1616.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.