Go to section: Architecture
02 november 2024, 13:30 Architecture views 24350
Despre arcurile cîndva existente în Chișinău (Foto)
02 november 2024, 13:30 Architecture views 24350

Despre arcurile cîndva existente în Chișinău (Foto)

Arcurile de triumf reprezintă construcții arhitecturale bogate, ridicate pentru a sărbători o victorie militară sau pentru a comemora un fapt însemnat. Cândva, Chișinăul dispunea de mai multe arcuri de triumf decât Roma sau Paris. Astăzi, din cele 12 arcuri de care Chișinăul s-a bucurat, nu a rămas decît unul.

Iată câteva dintre arcurile de triumf care au glorificat istoria Basarabiei, dar care nu s-au păstrat până azi :

Arcurile pentru împărăteasa Maria Alexandrovna

Construcția arcurilor de triumf a început în anul 1876. Motivul a fost vizita împărătesei Maria Alexandrovna. Vestea i-a bucurat atât de mult pe chișinăuieni, încât aceștia au decis să construiască 3 arcuri care vor marca drumul împărătesei. Primul arc a fost ridicat la Orhei, alături de râul Bîc. Cel de-al doilea arc a fost construit la Căușeni, și consta din 4 coloane, încununat cu turnulețe și cupole aurite. Cel de-al 3-lea arc a fost temeiat la Chișinău, în fața Scuarului Catedralei de către arhitectul Alexandru Bernardazzi.

Arcul de Triumf

Arcul de Triumf, numit un timp și Porțile Sfinte sau Arcul Victoriei, este un monument de arhitectură construit în anul 1841, pentru a comemora victoria armatelor rusești asupra turcilor. Edificiul a fost construit în formă de pătrat, cu 2 nivele și o înălțime de 13 metri. În interior, se află un clopot care a fost turnat din metalul turnurilor turcești capturate în război. În exterior, pe partea frontală, se află un orologiu mecanic, luminat în timpul nopții, a cărui ornamente și capiteluri sunt executate din ceramică.

Arcul de pe strada Bender (Tighina)

Se crede că cel mai frumos arc a fost construit pe strada Bender. Există speculații că acesta a fost și primul arc ridicat la Chișinău, datând din 1807. Acesta a fost distrus în timpul revoluției din 1918 la începutul ocupației românești a Moldovei, aproape simultan cu demolarea monumentului lui Alexandru II. În anul 2008,cu ocazia împlinirii a 600 de ani de existență a orașului Bender, aici s-a construit un arc de triumf care imită aproape în totalitate arcul din 1807.

Arcul de triumf construit în cinstea țarului Nicolai al II-lea

În anul 1914, în cinstea lui Alexandru I, s-a deschis un monument în capitala Basarabiei. La această deschidere nu a putut să lipsească țarul Nicolai al II-lea. Acesta a venit în Chișinău cu propriul tren cu 10 vagoane împreună cu familia sa. În cinstea vizitei sale, chiar la stația de tren a fost ridicat un arc de triumf. În jurnalul său, țarul Nicolai a spus că a apreciat cele văzute în Chișinău, în special i-a plăcut muzeul Zemstvei.

Arcul Adunării Nobile

Arcul Adunării Nobile a fost un alt decor minunat al Chișinăului, situal pe bd Ștefan cel Mare, în apropierea cinematografului "Patria Loteanu". Se spune că a fost construit în 1914 în cinstea vizitei țarului Nicolai al II-lea. Există și o clădire, numită Adunarea Nobilă, care era un fel de club în care se aduna aristocrația Basarabiei, precum și invitații speciali.

Source: orasulmeu.md

Keywords:

istoria , Chisinau , Arhitectura

Comments

 (1)
  • #1 Vitalie Reply Quote selected
    Pacat ca au fost distruse ! Ar fi minunat sa le mai avem prin preajma :)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
1680 locuitori

Cotul Morii este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărăteni și Cotul Morii. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 84 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1680 de locuitori. Satul Cotul Morii a fost menționat documentar în anul 1621.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.