Go to section: Architecture
22 january 2021, 17:00 Architecture views 3979
Cum agenții economici ar putea beneficia de potențialul monumentelor istorice
22 january 2021, 17:00 Architecture views 3979

Cum agenții economici ar putea beneficia de potențialul monumentelor istorice

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și Consiliul național al monumentelor istorice din Republica Moldova, în colaborare cu Casa de Producție „Symbol Media”, au realizat trei filmulețe de sensibilizare, prin care cheamă agenții economici să valorifice monumentele de arhitectură.

Spoturile, anunțate în cadrul unei conferințe de presă, prezintă complexul de clădiri ale Spitalului din StolniceniEdineț, Conacul Stroiescu din Brînzeni, același raion și Conacul Rosetti-Roznovanu din LipcaniBriceni, transmite bani.md.

„Pe parcursul realizării acestor filmulețe, ne-am străduit permanent să spunem oamenilor de afaceri, oamenilor care țin la acest plai, că legislația în vigoare permite, e cu brațele deschise pentru a valorifica acest patrimoniu cultural. O să vedeți, două conace, un complex spitalicesc, ele așteaptă oamenii de afaceri, noi putem să le utilizăm astăzi, să ne folosim de ele. Din păcate, nu se face lucrul acesta. Dar atît timp cît va fi o astfel de atitudine, nu știu dacă chiar merită să fim moștenitorii acestor lucruri frumoase pe care le-au lăsat moștenire predecesorii noștri”, a regretat Leonid Smolnițchi, specialist principal la AIRM.

Ion Ștefăniță, director general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, a menționat că e nevoie de o mai bună conștientizare a valorii patrimoniului moștenit – ca valoare istorică, identitară, dar și ca valoare economică

„Unii agenți economici pot fi interesați pentru anumite business-planuri în care să se dezvolte, să creeze locuri de muncă, să dea funcționalitate acestor obiective care astăzi sînt abandonate”, a punctat Ion Ștefăniță.

Sergiu Chiriac, membru al Uniunii Arhitecților din Moldova și al Consiliului Național al Monumentelor Istorice, a remarcat că nu este suficient să restaurezi un obiectiv. Se cer investiții continue, întreținere, pentru că timpul își pune amprenta și, în 2-5 ani, imobilul degradează. Ajunge cum era sau chiar poate și mai rău. Trebuie luată în calcul permanent și continuitatea valorificării acestuia.

Complexul de clădiri ale Spitalului din Stolniceni, Edineț, Conacul Stroiescu din Brînzeni, același raion și Conacul Rosetti-Roznovanu din Lipcani, Briceni sînt obiective cu încărcătură istorică de categorie națională. La momentul actual, acestea se află în stare avansată de degradare.

 

Source: bani.md

Keywords:

Arhitectura , monument

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1487
Populația:
5596 locuitori

Corlăteni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Corlăteni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aflat la distanța de 34 km de orașul Rîșcani și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5596 de oameni. Satul Corlăteni a fost menționat documentar în anul 1487.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.