Go to section: Fine art
25 may 2018, 11:40 Fine art views 13931
Artistul plastic Simion Zamșa și-a expus lucrările la cea de-a 60-a aniversare
25 may 2018, 11:40 Fine art views 13931

Artistul plastic Simion Zamșa și-a expus lucrările la cea de-a 60-a aniversare

O expoziție personală de pictură și grafică a artistului plastic Simion Zamșa, prilejuită de cea de-a 60-a aniversare, a fost vernisată astăzi la Centrul Expozițional "Constantin Brâncuși" din Chișinău, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde circa 120 de lucrări, realizate de autor de-a lungul anilor.

Solicitat de MOLDPRES, criticul de artă Tudor Stăvilă a menționat că, în linii mari, creația lui Simion Zamșa reprezintă tot ce poate face un artist în pictură, grafică, hârtie manuală și design și în activitatea lui didactică. "Este unul dintre puținii artiști, care îmbrățișează atâtea domenii în care scopul principal este perfecțiunea", a subliniat Tudor Stăvilă.

La rândul său, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a afirmat că Simion Zamșa este unul dintre cei mai buni artiști plastici, graficieni și ilustratori de carte. "Simion Zamșa ne-a deprins cu niște expoziții de excepție. Cea vernisată astăzi este o expoziție-model. El experimentează mereu și poate face din orice colț de hârtie o operă de artă", a accentuat Dumitru Bolboceanu.

Potrivit directorului Muzeului Națională de Artă al Moldovei,Tudor Zbârnea, această expoziție îl reprezintă pe Simion Zamșa pe deplin. "Este artistul care le poate face pe toate. E bun și în gravură, este unul dintre cei mai buni graficieni și este un excelent pedagog, care îi învață pe tinerii artiști să gândească și să creeze. În tot de face el este o cultură pe măsură", a mai spus Tudor Zbârnea.

Prezent la eveniment, directorul Editurii "Litera", Anatol Vidrașcu a menționat că împreună cu Simion Zamșa a realizat cele mai frumoase cărți, care se bucură de succes și în R. Moldova, și în România.

Simion Zamșa s-a născut la 23 iunie 1958 în comuna Oniţcani, raionul Criuleni. Și-a făcut studiile la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru" din Chişinău (1969-1976) şi la Academia de Arte Plastice "I. Repin" din Sankt-Petersburg (1979-1984). În anul 1990 devine membru al UAP din Moldova, iar în 1995 membru al AIAP-UNESCO. Din 1990 până în prezent este profesor în învăţământul artistic la instituţiile specializate din Chişinău, conferenţiar la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă" din Chişinău. A avut numeroase expoziţii în ţară şi peste hotare.

Expoziția va fi deschisă până la 10 iunie.

Source: www.moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
11128 locuitori

Costeşti este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Costeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ialoveni și la 22 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 11128 de oameni. Satul Costești a fost menționat documentar în anul 1573.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.