Go to section: Fine art
15 january 2019, 17:40 Fine art views 15650
Care este cel mai semnificativ tablou din „galeria eminesciană
15 january 2019, 17:40 Fine art views 15650

Care este cel mai semnificativ tablou din „galeria eminesciană" (Foto)

Pe data de 15 ianuarie, întreaga comunitate culturală a ţării noastre sărbătorește ziua de naștere a clasicului literaturii naționale.

Sculptorii și pictorii moldoveni au înveșnicit, în repetate rînduri, în creaţia lor chipul lui Mihai Eminescu. Printre acestea se numără asemenea lucrări de valoare ca bustul poetului de pe Aleea Clasicilor, realizat de Lazăr Dubinovschi; monumentul din scuarul Teatrului Național, realizat de autorul Tudor Cataraga; tabloul „Întîlnirea dintre Mihai Eminescu şi Ion Creangă", realizat de Mihai Grecu. Dar cel mai semnificativ tablou din „galeria eminesciană" este „Arborele lui Eminescu", pictat de Aurel David. Această pictură cu chipul marelui poet a fost reprodusă în milioane de exemplare: pe afișe, calendare, broderii, medalii, insigne, devenind una dintre cele mai renumite și mai apreciate lucrări ale artei vizuale din lume. De remarcat că Aurel David a realizat pictura „Arborele lui Eminescu", cînd avea doar 30 de ani.

Aurel David - absolvent al Institutul de Arte Plastice „V. Surikov". El s-a făcut remarcat aît în domeniul picturii, desenului, cît şi în cel al sculpturii. În cadrul expozițiilor colective lucrările lui Aurel David au fost expuse la: Chișinău, Moscova, Sankt Petersburg, Tallinn, Vilnius și Minsk. Artistul a murit, în mod tragic, pe data de 18 iulie 1984.

Source: facebook.com

Keywords:

Mihai Eminescu , arta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1771
Populația:
680 locuitori

Pociumbăuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Pociumbăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, care se află la distanța de 25 km de orașul Rîșcani și la 205 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 680 de oameni. Satul Pociumbăuți a fost menționat documentar în anul 1771.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.