29 august 2019, 10:00 Ornamental art views 6046
Bombă ecologică la Ialoveni! (Video)
29 august 2019, 10:00 Ornamental art views 6046

Bombă ecologică la Ialoveni! (Video)

Zeci de locuitori din Ialoveni își încep diminețile cu miros urît în case.

Izul vine de la gunoiștea principală a orașului, pe care o numesc o adevărată bombă cu ceas. Tot de la ea și șobolanii le dau mai des tîrcoale, iar numărul îmbolnăvirilor de cancer ar fi crescut în zonă. Oamenii sînt indignați că, pe lîngă deșeurile din oraș, aici sînt aruncate și resturile din mai multe sate apropiate. Anterior, primarul a negat aceste acuzații pe care le-a calificat ca fiind electorale.

Acești oameni trăiesc chiar la marginea rîpei, unde este depozitat gunoiul. Se plîng că de ani buni nu pot scăpa de mirosul urît, iar recent, după ce și alte localități au început să arunce resturile menajere aici, în case le-au apărut șobolani.

„Dimineața tata meu merge să dea mîncare la păsări și cîte 2-3 scoate și nu mici, dar mari".

„E strașnic, nu ai putem sta. Copiii noștri mai ales. Sincer, așa un miros, că nu mai poți sta. Nu poți să ieși afară deloc".

Locuitorii spun că gunoiștea le afectează grav și sănătatea. Majoritatea suferă de alergii, iar într-un singur an, oamenii povestesc că peste 10 persoane au decedat de cancer. Zinaida crede că boala a apărut din cauza murdăriei.

„La moment vă spun că am nouă operații și două diagnosticuri oncologice și mai trebuie să fac două operații. Din raionul cela aproape toți, pe cine nu ai căuta, au murit de cancer".

Oamenii au invitat și experți pentru a stabili cauza cancerului. Aceștia le-ar fi spus că deșeurile au ajuns pînă la apele subterane și rîul Ișnovăț, situat în apropiere, astfel că toată apa din zonă a devenit periculoasă.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Oamenii povestesc că acum cîțiva ani aici se afla un izvor, de unde aceștia luau apă bună de băut. Însă, de cînd gunoiștea s-a extins, izvorul a secat".

Printr-o decizie a Consiliului Raional, depozitarea deșeurilor din alte localități a fost interzisă acum trei ani, însă acest lucru nu a fost respectat. O spune chiar paznicul de la gunoiște care a menționat că doar dintr-un sat aici sînt aduse zilnic cîte zece mașini.

„Sînt cinci mașini de aici de la noi de la Ialoveni care duc gunoiul. –Dar din alte localități? –Sunt și mașini străine care vin. Vin vreo zece mașini, 12 uneori sunt".

„Am văzut cum încarcă de la Trușeni, Băcioi, Sîngera, unde e mai aproape la Țînțăreni. Oare de ce? Pentru că aici gratis se descarcă. În bugetul orașului Ialoveni un leu nu vine. Tot merge prin buzunare".

Nemulțumiți, oamenii au venit să-i ceară socoteală primarului, dar acesta nu era pe loc. Iar viceprimarul doar a strîns neputincios din umeri.

„Eu știu, mă documentez suplimentar. –Faceți doi bani în plus și trebuie copiii să sufere? –V-aș ruga să lăsați situațiile cu banii".

Oamenii spun că dacă problema va rămîne nerezolvată, aceștia vor bloca drumurile din localitate. Solicitat anterior de TV8 pentru un comentariu, primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, a declarat că locuitorii vor doar să-i strice reputația în ajunul campaniei electorale.

Source: tv8.md

Keywords:

Ialoveni , ecologie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1622
Populația:
3186 locuitori

Zubreşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Zubreşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Strășeni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3186 de oameni. Satul Zubrești a fost menționat documentar în anul 1622.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.