17 november 2017, 14:16 views 11225
Satul Țipova va fi
17 november 2017, 14:16 views 11225

Satul Țipova va fi "mai bogat" (Foto, Video)

Fundația pentru Dezvoltare Ecologică "EcoDava" a organizat un seminar pentru studenții gimnaziului din s. Țipova, raionul Rezina.

Elevilor li s-a povestit despre necesitatea de a păstra masivele naturale de pădure din localitatea lor natală, dar și despre necesitatea de a deprinde elementele de bază ale educației ecologice. De asemenea, ei au fost chemați să participe pe 18 noiembrie la acțiunea ecologică, în cadrul căreia este planificată plantarea a mii de puieți de copaci.

Acțiunea preconizată, conform spuselor organizatorilor, va demonstra interesul reprezentanților tinerei generații față de menținerea fondului forestier, dar și pentru mărirea suprafețelor masivelor verzi în regiunea lor natală. Ideea a fost susținută de Primăria comunei Lalova, care i-a încurajat pe elevi și profesori, îndemnîndu-i să participe la acțiune. "Tot ceea ce s-a spus la seminar conține informații foarte utile pentru copii și mentori, care neapărat trebuie luate în considerare. Copiii s-au inclus activ în discutarea stării ecologice a regiunii noastre. Acest lucru însemnînd că lor le-a va fi interesant și că ei înțeleg cît de important este să participăm la acțiunea, care va îmbogăți fondul nostru forestier", a spus primarul comunei Lalova Mihail Gotornician, într-un interviu acordat portalului NOI.md.

Președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică "EcoDava" Oleg Sclifos la rîndul său, a vorbit despre cît de surprins a fost de reacția de cointeresare totală a copiilor. "Le sînt recunoscător tinerilor ascultători pentru interesul cu care au urmărit tot ce s-a întîmplat la seminar. S-a dovedit că mulți dintre ei au deja o anumită experiență în a participa la acțiuni de acest tip și că înțeleg importanța acestora, precum și aceea de a le altoi acest interes și colegilor lor de clasă și prietenilor. Sînt sigur că campania de plantare a mii de puieți de copaci va atrage pe toți ape acei care iubesc natura și vor să-și petreacă o zi în aer liber, îndeplinid o muncă utilă", a subliniat activistul public.

Administrația Gimnaziului Lalova, unde Fundația EcoDava a organizat seminarul, acordă o atenție deosebită educației ecologice. "Strămoșii noștri ne-au lăsat păduri mari cu rîuri bogate, pe care ne-au poruncit să le păzim. Pădurile și rîurile sînt foarte interconectate, căci sistemul radicular al copacilor menține sursele de apă, aflate în apropiere. Prin urmare, consider ideea propusă de activiștii-ecologiști ca fiind foarte importantă și utilă. În discuția cu profesorii, elevii noștri și-au exprimat marea dorință de a participa la această acțiune, pe care eu, personal, o consider drept un semn foarte bun al educației și instruirii reprezentanților generației tinere", a declarat Ludmila Iftodi, director adjunct al Gimnaziului Lalova, în conversația cu corespondentul NOI.md.

Precizăm că acțiunea ecologică pentru plantarea a mii de puieți de copaci va avea loc pe 16 noiembrie, în satul Țipova, raionul Rezina. Evenimentul a fost organizat de Fundația pentru Dezvoltare Ecologică "EcoDava" cu sprijinul companiei DAAC Hermes, Primăriei Lalova, Inspectoratului Ecologic de Stat al raionului Rezina, Gimnaziului Lalova și a unei serii de organizații private, care au oferit materialul săditor necesar pentru plantarea arborilor.

Source: noi.md

Keywords:

copac , Țîpova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1810
Populația:
269 locuitori

Samurza este un sat din cadrul comunei Cealîc, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 269 de oameni. Satul Samurza a fost menționat documentar în anul 1810.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.