30 april 2022, 11:00 views 38803
30 april 2022, 11:00 views 38803

Satul Braniște – 409 de ani în istorie

Foto: wordpress.com

Branişte este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Avrămeni, Branişte, Reteni-Vasileuţi, Reteni. Localitatea se află la distanța de 36 km de oraşul Rîşcani şi la 180 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 503 oameni, majoritatea moldoveni.

Satul Braniște a fost menționat documentar în anul 1613. Localitatea este aşezată pe valea rîului Prut. Pe vremuri a fost punct vamal, în documentele vechi mai purta şi numele Buteştii lui Stavru, fost boier vestit în ocolul Ciuhurului. Ocolul Ciuhurului includea patru aşezări cu acelaşi nume – Boteşti. Pe parcurs Boteştii lui Stavru (Stavăr) s-au transformat în Branişte, Boteştii lui Velişco au luat numele Buteşti, Slobozia-Buteşti devine Reteni, iar un alt cătun Buteşti e cunoscut azi ca Brînzenii Noi.

Biserica cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil" din satul Braniste a fost construită în 1954, din piatră. Are o arhitectură asemănătoare multor biserici din Moldova. Păstrează obiecte de cult de valoare: icoane vechi, cruci, iconostas.

Keywords:

localitati , Moldova , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
2432 locuitori

Ineşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 1 km de oraşul Teleneşti şi la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2432 de oameni. Satul Inești a fost menționat documentar în anul 1643.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.