27 february 2019, 17:30 views 18327
Semnează petiția online pentru salvarea unui schit rupestru (Video)
27 february 2019, 17:30 views 18327

Semnează petiția online pentru salvarea unui schit rupestru (Video)

Schitul rupestru "Peştera Bechir" poate fi admirat cînd mergi pe serpantina de la intrarea în municipiul Soroca.

Deși este la vedere, accesul către chilie e foarte dificil, din cauza înălțimii de peste 6 metri de la nivelul solului. Denumirea "Peștera Bechir" a fost dată de localnici, Bechir fiind numele unui călugăr care s-ar fi adăpostit în stîncă acum cîteva secole.

Vechimea ei însă rămîne o enigmă pentru cercetători. Se crede ca aceasta datează din secolele VIII-IX, potrivit unor cercetări făcute de istoricul Vlad Ghimpu. Tot el avertizează despre pericolul distrugerii acestui monument istoric, dacă nu va fi protejat și restaurat.

O schiță documentară despre această peșteră a fost filmată anul trecut în cadrul proiectului cinematografic „Moldova Mea" realizat de OWH Studio cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

În același timp, schitul rupestru nu este inclus nici măcar în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat. Pe internet a fost plasată astăzi o petiție on-line unde cetățenii pot semna pentru a cere ca autoritățile locale și naționale să nu ignore acest monument, dar să întreprindă măsuri urgente de conservare, restaurare și promovare!!! Petiția poate fi semnată aici.

Source: observatorul.md

Keywords:

Soroca , petiție

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1988
Populația:
539 locuitori

Văduleni este un sat din cadrul comunei Budeşti, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 20 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 539 de oameni. Satul Văduleni a fost înființat în anul 1988.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.