06 february 2014, 15:15 views 30170
La Pepeni a apărut o plantație a arborilor cu cea mai rapidă creștere din lume
Photo: publika.md
06 february 2014, 15:15 views 30170

La Pepeni a apărut o plantație a arborilor cu cea mai rapidă creștere din lume

Paulownia, copacul-minune, care creşte cel mai repede, poate fi văzut acum şi în Moldova. Un tînăr din raionul Sîngerei a plantat anul trecut cîteva hectare de puieţi. Arborele a căpătat o imensă popularitate în lume, deoarece este cultivat în special pentru producerea cherestelei şi a biomasei.

Acum un an, Sergiu Cervoneac din satul Pepeni, raionul Sîngerei, a adus din Spania puieţi din specia Paulownia, care au fost plantaţi pe un hectar.

"Rădăcina de Paulownia Clone în Vitro 112 ajunge la adîncimea de pînă la nouă metri. Este o rădăcină pivotantă care singură se duce după apă. Este foarte bună împotriva alunecărilor de teren pe care le avem în Republica Moldova", afirmă bărbatul.

Copacii s-au dovedit a fi rezistenţi la temperaturi scăzute şi secetă, iar în acest an, tînărul a hotărît să extindă plantaţia de Paulownia cu şase hectare.

"Am făcut studiile în străinătate şi am avut colegi care erau implicaţi în energii renovabile. El se foloseşte pentru a obţine biomasă şi cherestea. Pentru biomasă se pun mai mulţi copaci la hectar, la al doilea an de viaţă deja avem o rentabilitate de 50 de tone de biomasă pe an. Din cherestea se primesc cam 200 de cuburi", a mai adăugat el.

Tatăl tînărului este convins că va reuşi să obţină o sursă de energie mai ieftină.

Plantaţia lui Sergiu a devenit o adevărată atracţie pentru locuitorii din Pepeni.

Pe un hectar, sunt plantaţi cîte 620 de copaci, care sunt tăiaţi după cinci ani.

Source: publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
7570 locuitori

Corjeuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Corjeuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Corjeuţi este situat pe rîul Lopatnic, la o distanță de 25 km de oraşul Edineţ, la 21 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 7570 de oameni. Prima atestare documentară a satului Corjeuţi din ţinutul Hotin datează din anul 1618.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.