08 january 2018, 16:20 views 11419
La Cojușna a fost vernisată o expoziție de sculptură
08 january 2018, 16:20 views 11419

La Cojușna a fost vernisată o expoziție de sculptură

O expoziție de sculptură a fost vernisată astăzi în parcul central din satul Cojușna, raionul Strășeni, în cadrul primei tabere de sculptură "Dialoguri cojușnene", informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde șase compoziții sculpturale: "Clar de lună" de Iurie Platon, "Șueta de Cojușna cu Dorumetre" de Valentin Vârtosu, „Urme de femeie" de Alexei Vidraşco, „Dialoguri între generații" de Mihai Lazăr, „Badea Mior" de Radu Granaci și „Fereastra de la etajul 2" de Mihai Damian. Tabăra a fost organizată de către profesorii de arte plastice de la Centrul de Artă din Cojușna Teodora și Vasile Hubenco.

Solicitată de MOLDPRES, Teodora Hubenco a menționat că ideea de a desfășura această tabără a fost preluată de la Ungheni, unde artiștii plastici au realizat mai multe ediții. "Anul trecut, s-au tăiat niște arbori de pe marginea drumului din localitate pentru foc, însă noi am hotărât să le dăm o nouă viață. Și atunci ne-a venit ideea să organizăm o tabără de sculptură. Astfel, au fost realizate șase sculpturi moderne, deosebite ca formă, concept și conținut. Acestea sunt amplasate în formă de cerc, de parcă dialoghează între ele, dar și cu vizitatorii. Sperăm că acest parc va deveni un loc de întâlnire pentru îndrăgostiți, unde s-ar putea întemeia noi familii, precum și pentru alți vizitatori. În același timp, credem că tabăra "Dialoguri cojușnene 2018" va avea continuitate, dacă nu în fiecare an, apoi măcar o dată la doi ani și ar putea deveni o tabără internațională, la care vor fi invitați și sculptori din alte țări", a subliniat Teodora Hubenco.

În context, profesorul Vasile Hubenco a afirmat că oamenii de la sat nu au timp să meargă la expoziții în muzee și atunci a hotărât împreună cu soția să creeze o galerie de artă sub cerul liber.

La rândul său, sculptorul Valentin Vârtosu a spus că lucrarea sa "Șueta de Cojușna cu Dorumetre" face parte dintr-o serie mai nouă – "Familia". "Una dintre aceste compoziții sculpturale am realizat-o la Ungheni – "Misterioasele ierarhii ale existenței". În aceste două lucrări principale sunt membrii familiei mele – cei doi copii, vârtoșeii. Este un dialog în familie. Am transferat această idee la Cojușna, compoziția sculpturală fiind și un dialog cu locuitorii din comunitatea respectivă", a precizat Valentin Vârtosu.

Prezent la eveniment, primarul satului Cojușna, Sergiu Jereghi le-a mulțumit celor șase artiști plastici pentru executarea compozițiilor sculpturale, dorindu-le să înfrumusețeze cu operele lor și alte localități. "Totodată sper că veți continua să faceți asemenea lucrări extraordinare și la noi, deoarece omul are nevoie nu numai de apă, pâine și sare, dar și de leac pentru suflet", a mai spus primarul Sergiu Jereghi.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

expoziție , sculptor

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
583 locuitori

Pereni este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pereni și Roșcani. Satul Pereni este situat la o distanță de 25 km de orașul Rezina și 102 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 583 de oameni. Menționat documentar în 1470.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.