21 may 2022, 14:00 views 27050
21 may 2022, 14:00 views 27050

Un popas la Taraclia

Oraşul Taraclia ‒ centru raional cu același nume, este relativ tînăr şi a fost fondat în anul 1813. După războaiele ruso-turce aici s-au stabilit refugiații din țările balcanice, în general, bulgarii, de aceea raionul este locul, unde locuiesc compact bulgarii din Moldova.

Populația orașului constituie aproximativ 22 mii de persoane, cea mai mare parte dintre ei sînt bulgari, dar, ca în cea mai mare parte a orașelor din sud, aici locuiesc şi oamenii de zeci de alte naționalități, în cea mai mare parte moldoveni, ruşi, găgăuzi. Oraşul se întinde pe pantele dealurilor, iar centrul orașului este situat în valea dintre ele. La intrarea în oraș ne-a întîlnit o compoziţie sculpturală frumoasă, un soi de carte de vizită a Taracliei, cu inscripții în trei limbi ‒ bulgară, moldovenească și rusă. Intrînd în oraș dinspre nord, am ajuns în cel mai înalt punct al oraşului, din care se deschide cea mai mare parte a panoramei orașului.

Taraclia este un oraș cu totul diferit, original şi acest lucru se resimte peste tot şi în toate: în arhitectura clădirilor, aranjarea și denumirea străzilor. Aici sînt multe scuaruri, este un parc, o mulţime de sculpturi, în cea mai mare parte în cinstea personalităţilor bulgare proeminente din domeniul politicii şi culturii. De asemenea, am fost şi la Teatrul Național Bulgar din oraş. Iar în scuarul central al orașului am avut norocul să întîlnim la repetiţii în aer liber celebrul Ansamblu popular pentru copii, condus de fostul solist al colectivului de dans "Joc". Recent, acest ansamblu a mai adus acasă un premiu, obţinut la un festival internaţional. Veţi vedea în albumul nostru foto copii veseli și talentați, îmbrăcați în costume naționale bulgare. Comunicarea cu tinerii artişti ne-a oferit mai multe clipe de bucurie, iar noi am avut onoarea să ascultăm în interpretarea ansamblului unul din numerele lor.

Părăseam cu regret acest oraș frumos, situat la sudul extrem al Moldovei, dar era timpul să ne întoarcem. Făcînd cale întoarsă, am făcut doar un popas pentru a fotografia impresionanta panoramă a podgoriilor din Taraclia. Raionul Taraclia este renumit pentru producția vinicolă. Vă lăsăm singuri în faţa fotografiilor de călătorie și sperăm că vom continua eseurile noastre despre călătoriile în sudul ţării.

 

Călătorie în sudul ţării: de la Cimișlia pînă la Taraclia - album foto

Keywords:

Moldova , turism , calatorie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1506
Populația:
1098 locuitori

Cerniţa este un sat şi comună din raionul Floreşti. Cerniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Florești și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1098 de oameni. Satul Cernița a fost menționat documentar în anul 1506.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.