12 july 2015, 11:22 views 8573
Adevăratul spirit al sărbătorilor de iarnă, redat la festivalul „Satul de Crăciun”
12 july 2015, 11:22 views 8573

Adevăratul spirit al sărbătorilor de iarnă, redat la festivalul „Satul de Crăciun”

În perioada sărbătorilor de iarnă, Centrul Cultural VATRA pregăteşte ediția a doua a festivalului „Satul de Craciun" cu un amplu program artistic dedicat sărbătorilor creştine de Crăciun şi Anul Nou.

Spiritul de sărbătoare va fi redat prin arhitectura şi decorul deosebit al Satului de Crăciun, permiţând vizitatorilor să evadeze în trecut, când strămoşii neamului nostru marcau sărbătorile de iarnă prin numeroase obiceiuri.

În premieră, la Vatra, de Sfântul Nicolae, pe 19-20 decembrie 2015 se va desfășura Marele Tîrg de Crăciun în cadrul căruia vizitatorii vor avea ocazia să procure produse naturale de casă, cîrnățuri, afumături, jambon, brînzeturi, dulcețuri, dar și alte bunătăți pentru masa de Crăciun chiar direct de la producătorii autohtoni.

Programul detaliat, dar și câteva dintre surprizele ce vă așteaptă le puteți vedea mai jos:

Program Festivalul Tradițiilor de Iarnă „Satul de Crăciun" ed.a II-a

12 decembrie – 8 ianuarie

12 – 13 decembrie – Inaugrarea Festivalului „Satul de Crăciun". Înscenarea obiceiurilor și riturilor de Sfântul Andrei, ursitul fetelor

12 decembrie – Șezătoare strămoșească cu participarea ansamblului etno-folcloric din satul Ghelăuza, r. Strășeni.

13 decembrie – Toată seara la şezătoare se cântă, se glumeşte pe seama fetelor bătrâne, care nu s-au măritat, pe seama hărniciei fetelor, dacă şi-au dus sau nu la capăt sarcinile pe care le aveau de îndeplinit împreună cu meșterii populari din satul Ciuciuleni, r. Hîncești.

19 – 20 decembrie – Marele Târg de Crăciun. Darurile lui Moș Nicolae.

La Vatra se adună gospodarii din sate cu produse tradiționale de casă. Direct din grădină, cuptoare și pivnițe aduc în Satul de Crăciun conserve, cărnuri, afumături și cârnați, brânzeturi, pâine proaspătă din cuptor, miere de albine, nuci, dar si alte bunătăți.

19 decembrie – Ansamblul folcloric de copii „Mărărașul" și program spectaculos al Teatrului Folcloric „Ciuleandra".

20 decembrie – Ansamblul folcloric „Altița" din Ghidighici și Ansamblul „Răzășii" din satul Mășcăuți.

25 decembrie – Căldura serii de Crăciun

Jocurile cu măşti şi formele teatrului popular conservate, până astăzi de către ansamblul „Băștinașii" din satul Hîrtopul Mic, câștigătorii premiului I la concursul „Veșnicia s-a născut la sat", parte a primei ediții a Festivalului „Satul de Crăciun".

Manifestări teatrale folclorice oferite de Ansamblul Folcloric „Romanița" și o spectaculoasă scenă populară pusă de către ansamblul „Dumbrava Verde" care va colora atmosfera serii de Crăciun, până la aprinderea luminițelor.

26 – 27 decembrie – Zile pline de Colinde

26 decembrie – Vor evolua Ansamblul folcloric de fete „Opincuța" din orășelul Cricova, câștigătorii premiului III la concursul „Veșnicia s-a născut la sat", parte a primei ediții a Festivalului „Satul de Crăciun".

Program divers pentru toate vârstele de la Dance Studio Premiera, orașul Hîncești.

27 decembrie – Ansamblul Folcloric „Altița" din Ghidighici, , câștigătorii premiului II la concursul „Veșnicia s-a născut la sat", parte a primei ediții a Festivalului „Satul de Crăciun".

Ceata de Buciumari din satul Tătărăști prezintă vechea tradiție strămoșească acompaniată de colinde populare păstrate din timpurile străvechi.

2 – 3 ianuarie – Sorcova Vesela

2 ianuari – Amplu program folcoric din satul Boșcana, raionul Criuleni.

Cavalerii Armoniei – tinerii flăcăi urează pentru un an imbelșugat și norocos.

Colinde și cântece vechi înterpretate de tinere domnițe din ansamblul folcloric „Sălcioara".

3 ianuarie - Rîșcova și Drăsliceni sate cu tradiții și ansambluri folcorice de o valoare considerabilă, în premieră vin cu sorcova, colinda și uratul la Satul de Crăciun.

7 – 8 ianuarie – De Crăciun devenim mai buni

7 ianuarie – De Crăciun pe stil vechi, coletivele învecinate din satul Căpriana pregătesc un program de colinde creștine pentru calda atmosferă alături de cei mai dragi oameni.

8 ianuarie – Sunete de colopoței și voci de copilași în ziua de 8 ianuarie, program special din satul Ciobanca și Pănășești.

Pentru detalii, dar și pentru a fi la curent cu toate surprizele pe care le pun la cale organizatorii, urmăriți pagina de Facebook a evenimentului.

Source: zugo.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1 locuitor

Cuconeştii Vechi este un sat din cadrul comunei Cuconeştii Noi, raionul Edineţ. Satul se află la o distanță de 30 km de oraşul Edineţ, 38 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului este reprezentată de o singură persoană. Prima menţionare documentară a satului Cuconeşti datează din anii 1606-1607.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.