08 may 2017, 14:00 views 6045
Canicula, un adevărat test pentru satul Chirilovca
08 may 2017, 14:00 views 6045

Canicula, un adevărat test pentru satul Chirilovca

Temperaturile ridicate sînt o adevărată provocare pentru locuitorii satului Chirilovca din raionul Taraclia, acolo unde nu este apă potabilă. Oamenii sunt nevoiţi să meargă în localitatea vecină, la cinci kilometri distanță, pentru a ajunge la cel mai apropiat izvor. Apa în fîntînile din Chirilovca este sărată. În aceste condiţii oamenii se înarmează cu răbdare, căldări şi merg la drum.

Ana Furtună, în vârstă de 65 de ani, cară apa cu măgarul din satul vecin Ciumai.

"Acum soţul este internat în reanimare şi nu am cum să car apă. Copiii vin cu câteva sticle când pot, pentru că ei tot lucrează", a spus locuitoarea satului Chirilovca, Ana Furtună.

Oamenii din sat aduc apa de băut de la izvor din localitatea vecină, care se află la cinci kilometri depărtare şi ajung până acolo cam într-o oră. Acum pe timp de caniculă oamenii vin aici odată la două zile şi iau cu ei mai multe sticle şi recipiente.

"Aducem apă pentru băut, pentru a face mâncare.Utilizăm şi apa din bazin. Mai avem fîntîni, dar sînt goale".

"Mult timp stăm aici în rînd pentru a lua apă de la izvor. Curge foarte încet apa".

Unii localnici îşi permit să beneficieze de serviciile unui tractorist din sat care aduce periodic apă de la izvor. Pentru trei tone oamenii achită 250 de lei. Cantitatea de apă adusă le ajunge pentru două săptămîni.

"Apa suntem nevoiţi nu să o cumpărăm, dar să achităm doar pentru transportare. Spre fericire nu achităm pentru apă. Pentru rufe utilizăm apa din fîntîni".

Recent, autorităţile locale au cîştigat un proiect în valoare de 1,2 milioane de lei, finanţat de PNUD, pentru extinderea reţelei de apeduct existente.

"Proiectul este pentru construcţia unui turn de apă. Banii vor fi folosiţi şi pentru a conecta tot sistemul de apeducte la turnul de apă, dar şi pentru construcţia unei reţele de apeducte cu o lungime de 2,5 km", a declarat primarul comunei Vinogradovca, Tatiana Țurcan.

Potrivit datelor statistice, prezentate de Biroul Naţional de Statistică, în doar 700 din cele 1682 de localităţi din ţară, oamenii sînt conectaţi la o reţea de apeducte.

Source: publika.md

Keywords:

canicula , apa , fîntînă , localitati

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
593 locuitori

Trifăneşti este un sat din cadrul comunei Heciul Nou, raionul Sîngerei. Satul Trifănești se află la distanța de 32 km de orașul Sîngerei și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 593 de oameni. Localitatea a fost înființată în anul 1913.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.