12 september 2019, 11:30 views 5232
Рovestea unui băiețel din Ungheni care suferă de paralizie cerebrală
12 september 2019, 11:30 views 5232

Рovestea unui băiețel din Ungheni care suferă de paralizie cerebrală

Copilărie ţintuită în scaunul cu rotile. Aceasta este realitatea dură, trăită zilnic de Vlad, un băiat de doar 10 ani, din Floriţoaia Nouă, raionul Ungheni, care suferă de paralizie cerebrală.

Fiecare zi este o luptă cu realitatea, mult prea cruntă pentru un copil. Din puţinul pe care îl are, mama băiatului încearcă să îi aline durerea, însă, cu greu reuşeşte să facă faţă dificultăților vieţii, transmite NOI.md cu referire la publika.md.

Pentru a-i oferi un ajutor, în ajunul sărbătorilor de iarnă, organizatorii Maratonului de Crăciun din acest an şi-au propus să alerge pentru Vlad.

Mama lui Vlad povesteşte că problemele de sănătate ale copilului său au apărut încă de la naştere. De atunci a început lupta cea grea.

"Mîna dreaptă nu o putea purta, pe urmă picioarele cam greu. La el picioarele nu sînt cam drepte, chiar şi tălpița, nu poate călca drept pe tălpiță. După aceea am fost trei ani la neuropatolog, la Chişinău, la Centrul Mamei şi al Copilului. Pe urmă am stat în chirurgie, a avut hemangiomă", a povestit mama lui Vlad, Viorica Coloniţcaia.

La şase ani, medicii au pus diagnosticul cel mai dur, paralizie cerebrală a oaselor locomotorii. Boala îl ţine pe Vlad aproape tot timpul în pat, iar pe mama sa, lîngă el.

"El de mers nu merge. Apă dacă vrea nu are cine să îi dea, dacă nu sîntem noi. De schimbat tot aşa, în pampersuri", a spus mama lui Vlad, Viorica Coloniţcaia.

"Aici o grindă cade, în partea cealaltă tot aşa. A fost soba făcută în alt mod şi a ars tot o grindă şi s-a desprins o bucată de pod. Peretele celălalt, cînd a fost apa mare, ne-a intrat apă în casă", a menţionat mama lui Vlad, Viorica Coloniţcaia.

Veniturile modeste ale Vioricăi şi concubinului său abia de le permite să facă faţă necesităţilor zilnice, nemaivorbind de investiţiile în reabilitarea lui Vlad.

"Unde ne găsim de lucru acolo lucrăm cu ziua. Eu, ceea ce mai primesc pe el pensia care este 1.700 cu tot cu alocaţii şi cu adaos la pensie. Trăim cu concubinul în concubinaj. Lucrează la pădure zi de zi şi aduce lemne. Datorită lui mai avem un venit", a spus mama lui Vlad, Viorica Coloniţcaia.

Ieşirile din casă sînt o grea provocare pentru Viorica şi Vlad. Scaunul cu rotile pe care îl are este vechi, iar scările de la casă nu au o rampă, iată de ce, Viorica este nevoită să îl scoată afară, pe Vlad, în braţe.

"Ne ducem la bunica. Ne ducem pînă în deal, cînd vine mătuşa de la Chişinău. Aşa prin curte îl scoatem doar aşa la aer", a povestit mama lui Vlad, Viorica Coloniţcaia.

În acest an, organizatorii Maratonului de Crăciun şi-au propus să fie alături de familia lui Vlad. Astfel, o parte din taxele de participare vor fi transferate acestei familii pentru achiziționarea unui scaun rulant și a tot ceea ce este necesar pentru copil. Evenimentul va avea loc în data de 22 decembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Source: publika.md

Keywords:

Ungheni , boala , copii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1885
Populația:
237 locuitori

Lupăria este un sat din cadrul comunei Malinovscoe, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîșcani și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 237 de oameni. Satul Lupăria a fost menționat documentar în anul 1885.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.