01 may 2019, 12:45 views 13749
În una din biserici au fost anulate tarifele pentru ritualurile bisericești
01 may 2019, 12:45 views 13749

În una din biserici au fost anulate tarifele pentru ritualurile bisericești

În una din bisericile din sudul Moldovei au fost anulate plăţile pentru ritualurile bisericești, totodată acolo nu vor mai fi percepuţi bani pentru lumînări şi bileţelele semnate de enoriaşi „de sănătate" şi „pentru cei morţi".

Noile reguli au fost introduse în Biserica Sfîntul Mihail din satul Avdarma, cu începere din 4 ianuarie, 2019.

După cum a declarat parohul Bisericii, protoiereul Constantin, într-un interviu pentru avdarma.md, tarifele pentru ritualurile bisericești au fost anulate. Nu se va mai percepe plată pentru lumînări și biletele de sănătate și pentru cei morţi. Locaşul sfînt va fi deschis zilnic pentru enoriași și vizitatori, fără pauze și zile de odihnă. În incinta bisericii nu vor mai fi vîndute nici un fel de obiecte. Literatură spirituală, icoane și obiecte bisericeşti vor putea fi procurate în noul magazin al bisericii.

Introducerea conceptului de "Biserică accesibilă tuturor" are ca scop înlocuirea sistemului tarifar pentru ritualurile bisericeşti prin donații voluntare pentru toate tipurile de servicii oferite de biserică. Realizarea acestui proiect de experiment va dura trei ani, după care se va decide privitor la oportunitatea prelungirii acestuia.

„Am vrut foarte mult ca în biserică nimic să nu distragă enoriașii de la rugăciune, iar vînzarea de lumînari și obiecte bisericești, precum și conversațiile deranjau tăcerea necesară în biserică și împiedicau concentrarea asupra rugăciunii. În magazinul bisericesc veţi putea cumpăra icoane, lumînări, literatură spirituală, iar în biserică să vă petreceţi timpul în rugăciune", a spus protoiereul Constantin.

Parohul Bisericii Sf. Mihail din Avdarma speră că acest proiect va crea noi oportunități pentru oameni și îi va ajuta pe clerici să promoveze valorile creștinismului ortodox printr-un acces mai mare la locaşul sfînt.

Source: noi.md

Keywords:

biserica , ritual

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
4090 locuitori

Răuţel este un sat şi comună din raionul Făleşti. Răuţel este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4090 de oameni. Satul Răuțel a fost menționat documentar în anul 1867.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.