08 july 2019, 10:05 Modern literature views 4741
Stația de epurare a apelor uzate din satul Bulboaca, în impas (Foto, Video)
08 july 2019, 10:05 Modern literature views 4741

Stația de epurare a apelor uzate din satul Bulboaca, în impas (Foto, Video)

Stația de epurare a apelor uzate din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi care a fost deschisă în anul 1982, în prezent prelucrează doar 500 metri cubi de apă uzată, asta la o capicitate de 7500 metri cubi, scrie Noi.md.

Autoritățile recunosc că stația de epurare nu poate lucra în volum deplin din cauza rețelelor de pompare care sînt uzate.

Deși de la stația de pompare, apa uzată ajuge prin intermediul a două țevi, în prezent funcțională este doar una.

Potrivit lui Igor Sîrbu, președintele fundației ecologice "Ecodava", din cauza că stația de epurare din Bulboaca nu curăță pe deplin apa reziduală, adesea din cauza uzurii canalelor, apa murdară ajunge în rîul Bîc.

"La momentul dat adminsitrația acestei stații sînt în căutare de resusepe pentru a putea finisa reconstrucția traseului prin care apele uzate ajung la stația de epurare. Pînă în prezent au fost reabilitate 2,5 km de țeavă. Alte 500 de metri urmează a fi reabilitate, însă din lipsa de resurse financiare lucrările bat pasul pe loc", a spus Igor Sîrbu.

Potrivit acestuia, reabilitarea stației de epurare va duce la îmbunătățirea stării ecologice a rîului Bîc, care este un afluent al rîului Nistru, de unde se alimentează cu apă sute de localități ale țării noastere.

Potrivit lui Mihai Miron, șeful serviciului de canalizare "Apă-Canal", Anenii Noi, lucrătorii stației de epurare din localitatea Bulboaca fac tot posibilul pentru ca stația să funcționeze în regim normal, iar apa care ajunge ulterior în rîul Bîc să fie bine curățată.

"Ne dorim ca să fim auziți de autoritățile publice centrale, care ar putea să ne ajute să reabilităm și să reconstruim această stație de epurare. Avem nevoie de niște investiții pnetru a putea finaliza lucrările de reconstrucție", a spus Mihai Miron.

De menționat că în prezent captarea apei în satul Bulboaca se constituie din două sonde dintre care funcțională este doar una singură.

Conform informațiilor obținute, calitatea apei din sonde corespunde standardelor în vigoare în Republica Moldova.

Sistemul de canalizare din orașul Anenii Noi include două staţii de pompare a apelor uzate.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1141 locuitori

Gvozdova este un sat din cadrul comunei Gura Camencii, raionul Floreşti. Satul Gvozdova este situat la o distanță de 6 km de orașul Florești și la 123 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1141 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gvozdova datează din 15 mai 1607.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.