21 february 2016, 14:55 Manufacture of musical instruments views 11211
Sate condamnate la dispariție
21 february 2016, 14:55 Manufacture of musical instruments views 11211

Sate condamnate la dispariție

Lipsa locurilor de muncă condamnă la dispariţie zeci de sate moldoveneşti. Oamenii îşi lasă în paragină casele părinteşti, în căutarea unor vieţi mai bune. Este și cazul localiţilor Grădinița și Leuntea din raionul Căușeni. Cele două sate formează o comună, unde, în ultimul an, a fost înregistrată o singură naştere şi 14 decesuri.

Din comuna Grădiniţa face parte şi satul Leuntea. În anii '80, oamenii din cele două localităţi, gestionate de o singură primărie, erau angajaţi ai gospodăriei colective. Cei mai norocoşi au avut parte şi de apartamente în blocul construit de sovhoz.

Vitalie Berlinschi îşi aminteşte cu nostalgie de vremurile în care ograda blocului era plină de copii gălăgioşi şi părinţi care aveau singuranţa în ziua de mâine.

Odată cu destrămarea sovhozului a început şi destrămarea familiilor.

La doi kilometri de Grădiniţa este şi mai pustiu. La Leuntea aproape fiecare a doua casă este de vânzare. Ca să vedem cât costă o gospodărie, amplasată pe 30 de ari, am telefonat pe unul dintre numerele de telefon afişate.

Pentru oamenii din sat care supravieţuiesc din pensii şi diferite tipuri de indemnizaţii, trei mii de dolari sunt o adevărată comoară. Aşa că, în lipsa cumpărătorilor, casele degradează de la o zi la alta.

Cei mai norocoşi lucrează cu ziua în satele vecine.

În viitorul satelor Grădiniţa şi Leuntea nu mai cred nici măcar angajaţii primăriei.

"Chiar avem foarte puţini oameni. Bătrânii se sting din viaţă, tineretul pleacă. Natalitatea este foarte scăzută. În raport cu mortalitatea, aceasta este nulă", a afirmat viceprimarul satului Grădiniţa, Victor Chirtoacă.

Potrivit datelor oficiale, în satele Grădiniţa şi Leuntea au vize de reşedinţe aproape o mie de oameni. În realitate, însă, aproximativ jumătate s-au mutat la oraş, sau au plecat la muncă peste hotare.

Source: www.canal2.md

Keywords:

sat , dispariție

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
364 locuitori

Petrovca este un sat din cadrul comunei Copăceni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 364 de oameni. Satul Petrovca a fost întemeiat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.