03 january 2016, 11:48 Easter views 12046
Istoria de succes a locuitorilor din Selemet, Cimișlia (Video)
03 january 2016, 11:48 Easter views 12046

Istoria de succes a locuitorilor din Selemet, Cimișlia (Video)

Au plecat peste hotare, dar nu au uitat de unde au pornit. Este vorba despre mai mulți locuitori ai satului Selemet din Cimișlia care sunt stabiliți în Olanda, Franţa, Marea Britanie, SUA, Canada, Irlanda şi România și care s-au reunit într-o asociație a băștinașilor. Timp de 12 ani, de când aceasta activează, oamenii au pus mână de la mână și au realizat mai multe proiecte în localitate.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu asistența financiară a Agenției Elvețiene pentru Cooperare Internațioanlă, a inițiat un proiect prin care se dorește experimentarea unui nou model de dezvoltare locală. Acesta a demarat la sfârșitul anului 2015, iar satul Selemet a fost selectat să facă parte din program.

„Chiar daca persoana a plecat din localitate, ramine in adincul sufletului acel sentiment de patriotism si in conditiile in care se creeaza o asociație funcțioanală suficientă a băstinașilor, pot fi realizate foarte multe proiecte cu finanțare pentru localitatea de baștină. Am decis sa venim pentru a implimenta un model mult mai avansat decit vedem noi acum", Genadie Ivașcenco, coordonator PDUD Moldova.

Tatiana Badan este primarul satului Selemt de mai bine de un deceniu. A făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a atrage cât mai multe investiții în localitate. Asociația băștinașilor a contribuit foarte mult la dezvoltarea satului, spune ea.

„Aceasta asociație a băstinașilor migranți din localitatea Selemet au contribuit foarte mult la dezvoltarea locală. Vom reconstrui un gard cu o lungime de 600m in cadrul cimitirului vechi si vom amenaja acest cimitir cu susținerea dumnealor. Noi avem mai multe proiecte care ne bucură de fiecare dată cind migrantii nostri ne susțin", Tatiana Badan, primar Selemț, Cimișlia.

Tatiana Badan spune că acum 13 ani a moștenit un sat în care totul se ruina. Ea a reușit să construiască practic de la zero grădinița din localitate. O bună parte din străzi au fost iluminate, iar în curând vor fi instalate mai multe coșuri de gunoi. Toate realizările din sat se datorează insistenței primarului care au scris zeci de proiecte și a adus în Selemt bani europeni, dar și localnicilor stabiliți în străinătate. Acum, ei colectează bani pentru a face un gard nou la cimitir.

„Gardul la cimitir care suntem in plină desfășurare acum, in doua saptamani deja s-au colectat din partea migranților si a localnicilor peste 40.000 de lei . Speram pina la Sfintele paști să fie totul gata. Mesajul este simplu: Nu-ți uita baștina de unde te-ai născut", Sergiu Copu, Selemețian revenit din Italia

Satul Selemet este un exemplu demn de urmat pentru mai multe localități din țară. Un grup de primari a venit în vizită pentru a se inspira de activitatea Tatianei Badan. Unii dintre ei sunt la început de cale și își doresc să învețe cum să atragă în localități banii moldovenilor stabiliți peste hotare.

„Noi suntem la început de cale, pentru a implimenta proiecte ne-am propus atit amenajarea unor monumente arhitecturale, cât și susținerea familiilor social-vulnerabile", Valentina Casian, primar Strășeni.

Alții au reușit deja să dezvolte localitatea cu resursele donate de băștinașii plecați din Moldova.

„Una dintre cele mai mari contribuții pe care au reușit migranții să se implice a fost construcția apeductului din comuna Cărpineni am reușit să colectăm cu ajutorul migranților noștri de peste hotare circa 1.200.000 de lei timp de 6 saptamâni", Ion Cărpineanu, primar Cărpineni, Hâncești.

Satul Selemt are peste patru mii de locuitori.

Source: www.realitatea.md

Keywords:

Selemet , sat , renaștere , succes

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
1269 locuitori

Jora de Jos este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 26 km de oraşul Orhei şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1269 de oameni. Satul Jora de Jos a fost menționat documentar în anul 1574.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.