03 january 2020, 17:00 views 4855
Ce fac autoritățile pentru a opri catastrofa ecologică de la Strășeni
03 january 2020, 17:00 views 4855

Ce fac autoritățile pentru a opri catastrofa ecologică de la Strășeni

De mai bine de 10 ani, stația de pompare din Strășeni își deversează apele reziduale pe malul rîului Bîc, iar de acolo - în lacul Ghidighici, problema ecologică ajungînd la cote alarmante, notează Noi.md.

Începînd cu anul 2014, Primaria Strășeni a aplicat la mai multe proiecte pentru a obține granturi externe în vederea construcției unei stații de epurare, lucru care nu s-a mai întîmplat. Realitatea e alta, apele uzate continuă și astăzi să polueze rîul Bîc și, respectiv, lacul Ghidighici. Despre catastrofa ecologică de la Strășeni a atenționat nu o dată Fundația pentru Dezvoltare ecologică „Ecodava", care monitorizează problema încă din anul 2014.

Înțelegînd că nu vor putea mima la nesfîrșit soluționarea acestei probleme, „Apa-Canal" Strășeni a început să ia în calcul folosirea colectorului vechi Strășeni – Vatra pentru a direcționa apele uzate spre Chișinău. Însă conform cercetărilor făcute de Ecodava, această țeavă nu se află la balanța niciunei instituții, iar pe hărțile cu rețele, în genere nu există. După cum au comunicat experții Ecodava, țeava nu a fost folosită de mulți ani și este în stare deplorabilă, iar pe alocuri în genere lipsește, fiind construite peste ea clădiri, primind acord chiar și a Apă-Canal Strășeni.

În încercarea de a face lumină în acest caz, l-am contactat pe șeful Apă-Canal Strășeni, Constantin Costov, care a insistat că reparația colectorului Strășeni-Vatra, este unica soluție viabilă și care poate fi pusă în aplicare rapid.

„Lucrăm acum la restabilirea colectorului care duce la Vatra, am ajuns practic pînă la lacul Ghididici, dar am depistat niște construcții acolo. Pe alocuri țeava a fost spartă de alții, mai multe probleme au apărut. Țeava e veche, din 1979, dar e din fontă și trebuie să reziste.

Ei (autoritățile locale – n.r.)s-a axat pe construcția unei stații de epurare, dar aceasta ar putea fi construită în minim trei ani. După mine, reparația colectorului e unica soluție, e mai bună și ne-ar costa mai ieftin. Sperăm în cel mai scurt timp să rezolvăm problema", a declarat Costov.

Ecologiștii de la Ecodava se întreabă totuși cît de rațională este investiția în reconstrucția acestei magistrale spre Chișinău, avînd în vedere că ea a fost abandonată din cauza stării avansate de uzură și a defecțiunilor frecvente. Ei cer organelor competente să verifice dacă înante de a începe lucrările a fost efectuat vreun studiu de expertiză, întrucît soluția propusă de Apă-Canal Strășeni pare a fi irealizabilă.

„Poate ar fi cazul de montat o țeavă nouă, avînd în vedere că acest canal trece printr-o zonă riverană și eventuale defecțiuni ar putea avea impact asupra ecologiei mediului", spun reprezentanții Ecodava.

Organizația a anunțat că va solicita organelor competente să verifice cum au fost cheltuiți banii din granturile primite pentru soluționarea problemei apelor uzate, întrucît rezultate nu sînt.

Menționăm că în urma petițiilor depuse la Inspectoratul Ecologic de Stat, în 2019 Apă-Canal Strășeni a fost amendată pentru poluarea mediului cu 30.000 lei, după care deversarea apele uzate în rîul Bîc a continuat.

Source: noi.md

Keywords:

Străşeni , ecologie , Ecodava

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
503 locuitori

Romanovca este un sat din cadrul oraşului Cornești, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 503 locuitori. Satul Romanovca a fost întemeiat în anul 1915.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.