28 june 2019, 15:38 views 3594
Situație alarmantă la Teatrul de Operă și Balet: „Un șef pe rechizite a ajuns să ne dea afară!”
28 june 2019, 15:38 views 3594

Situație alarmantă la Teatrul de Operă și Balet: „Un șef pe rechizite a ajuns să ne dea afară!”

Deciziile fără precedent adoptate în ultima perioadă de conducerea Teatrului Național de Operă și Balet a zguduit comunitatea artiștilor din R.Moldova.

Aceștia trag un semnal de alarmă după ce 17 artiști, printre care marele tenor Mihai Munteanu, artist al poporului, au fost dați afară. Directorul Teatrului, Ion Grosu, este acuzat că lovește în oamenii care au dus faima țării în lume și distruge, astfel, patrimoniul cultural național.

Despre abuzurile care au loc în cadrul instituției a comunicat într-un interviu pentru Noi.md interpretul de muzică populară și ușoară Anatol Latîșev. El a îndemnat autoritățile să reacționeze prompt și să-i apere pe cei care au stat la temelia Teatrului.

„Aflu că merele nostru artist al poporului, al Uniunii Sovietice, Mihai Munteanu, renumit pe tot globul pămîntesc, care a fost solist-cheie cu marea noastră Maria Bieșu, prima Cio-Cio San din lume, este dat afară! Dle director, dar dacă era Maria Bieșu astăzi în viață, tot era dată afară? Aceste personalități au lăsat o amprentă atît de proslăvită pentru țara noastră. Se spune că e în vîrstă Mihai Munteanu, dar cîntecul nu poate fi trimis la pensie! Noi am ajuns să ne dea afară un om care a fost șef pe rechizite? Să dea vocile Moldovei afară! Nu se poate așa! Nu știu cui slujește acest om, dar el nu are nimic cu arta", a relatat Latîșev.

Printre cei 17 cîntăreți de operă cu care directorul TNOB a refuzat să prelungească contractul de muncă se mai regăsesc: Nicolae Busuioc, Vladimir Zaclicovschi, Dragoș Vladimir, Olga Busuioc, Mariana Bulicanu, potrivit lui Latîșev.

„De cînd e teatrul, de cînd e muzica pe aceste plaiuri, de la lăutari, așa ceva cred că nu a fost niciodată. Toți artiștii neamului, cei care țin la acest pămînt, la această cultură, dacă nu-i apărăm acum, atunci scoatem o pagină de aur din cartea patrimoniului național", a adăugat Anatol Latîșev.

Artistul mai spune că în ultimii 10 ani operele compozitorilor moldoveni, din motive necunoscute, nu au mai fost montate pe scena Teatrului Național de Operă, iar în acest context există riscul ca ele să fie date uitării de către publicul larg.

„10 ani de zile nu se petrece niciun eveniment prin care să fie promovată opera națională. Nu a fost pusă în scenă „Alexandru Lăpușeanu". Astăzi avem o operă națională de neprețuit și pentru noi, și pentru toată Europa - opera "Ștefan Cel Mare", dar aceasta nu-i trebuie unui oarecare Ion Grosu", a conchis Latîșev.

Source: noi.md

Keywords:

teatru

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
227 locuitori

Brejeni este un sat din cadrul comunei Ciuciuieni, raionul Sîngerei. Localitatatea este situată pe valea rîului Ciuluc la distanța de 2 km de oraşul Sîngerei şi la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004,populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Brejeni a fost menționat documentar în anul 1856.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.