25 april 2020, 11:00 views 5594
Cum unii locuitorii ai capitalei transformă parcurile în gunoiște (Foto)
25 april 2020, 11:00 views 5594

Cum unii locuitorii ai capitalei transformă parcurile în gunoiște (Foto)

Nu demult reconstruit și amenajat parcul "Valea Trandafirilor" continuă să fie poluat în cea de-a doua jumătate a sa, peste podul "Viaduct".

Imediat ce ne apropiem de pod întîlnim o sumedenie de gunoiști neautorizate formate atît de localnicii indiferenți cît și de agenții economici din zonă, informează Noi.md.

În apropierea Vilei Urbane Karcevschi, monument arhitectural proiectat în sec 19 de vestitul arhitect Alexei Șciusev, observăm ascunse prin tufișuri o sumedenie de căsuțe improvizate construite din bîrne și pelicule de polietilenă construite de oamenii fără de adăpost. Resturi și gunoaie sînt aruncate în jurul lor.

În spatele Liceului republican internat cu profil sportiv de pe str. Hristobotev 2, la fel găsim în parc o imensă gunoiște neautorizată.

Nici locuitorii de pe str. Malina Mare nu sînt mai cruțători. La Malina Mare 50 în apropiere de str. Avicena, doar la cîțiva metri de la drum, se regăsește o altă gunoiște. Locatarii de pe Malina Mare 48 chiar s-au încumetat să-și scoată țeava de canalizare direct în parc ascunsă printre gunoiștea formată tot de ei, ca mai apoi acest pîrîu să ajungă în lacurile din Valea Trandafirilor. Nu este exclusă existența și a altor cetățeni care la fel nu economisesc pe servicii de canalizare, posibil chiar evitînd penalizări prin diferite metode corupte.

Fundația pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava" trage un semnal de alarmă în legătură cu această situație, dar și cu distrugerea altor zone verzi din capitală.

„Trist este faptul că într-o asemenea situație se află și alte parcuri din capitală. Deosebit de gravă este starea parcului "Muzeul Satului„ din sectorul Botanica, gunoiști neautorizate chiar și la Valea Morilor în preajma sectorului privat", afirmă reprezentanții Ecodava.

Deși municipalitatea depune efort maxim pentru salubrizarea orașului și menținerea curățeniei, să nu uităm de responsabilitatea locuitorilor din zonă, precum și a fiecărui proprietar de teren în parte. Vina o poartă și agenții economici din regiune care contribuie la formarea gunoiștelor neautorizate.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1869
Populația:
6204 locuitori

Stăuceni este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Goianul Nou și Stăuceni. Localitatea se află la distanța de 6 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 6204 de oameni. Satul Stăuceni a fost menționat documentar în anul 1869.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.