09 october 2020, 16:30 views 4908
10 așteptări ale locuitorilor sectorului Buiucani
09 october 2020, 16:30 views 4908

10 așteptări ale locuitorilor sectorului Buiucani

Locuitorii sectorului Buiucani din capitală au înaintat o serie de propuneri și dorințe concrete autorităților locale în vederea soluționării problemelor stringente ale orășenilor și schimbării situației spre bine în această zonă a Chișinăului, transmite Noi.md.

1. Una dintre cele mai importante probleme ale locuitorilor acestui sector al capitalei este lipsa parcărilor. Sectorul Buiucani se construiește într-un ritm accelerat și locuri unde poți lăsa mașina devin din ce în ce mai puține. De asemenea, cetățenii așteaptă cu nerăbdare reparația capitală a străzii Ion Creangă - cu amenajarea trotuarelor, înlocuirea rețelei de apă și canalizare, repararea drumului în sine și restabilirea nodurilor circulare din piața D. Cantemir și piața Unirii Principatelor.

2. De asemenea, cetățenii care locuiesc la Buiucani visează să fie repornită telecabina, care lega Buiucanii Noi și Sculeanca, dar care nu funcționează din anii 1990. În prezent, telecabina din Chișinău se mai păstrează, iar vagoanele suspendate sînt demontate. Restabilirea telecabinei ar putea permite coborîrea foarte repede prin parcul "Butoiaș" spre strada Calea Ieșilor, inclusiv pentru relaxarea în parcul "La Izvor", care în prezent este reconstruit activ, amenajat și devine din ce în ce mai atractiv.

3. De asemenea, locuitorii sectorului Buiucani consideră că este necesară reconstrucția Cimitirului Evreiesc, care este un monument național de istorie și cultură și unul dintre cele mai vechi cimitire din Chișinău.

4. Locuitorii de la Buiucani, la fel ca toți orășenii, pledează pentru restaurarea cît mai grabnică a unei alte perle a arhitecturii, cîndva atracția Chișinăului - clădirea Observatorului Astronomic de pe bulevardul Ștefan cel Mare, care astăzi seamănă cu un depozit de deșeuri. Chișinăuienii doresc ca după reconstrucție și modernizare, acest obiect, ca acum 30 de ani, să fie folosit de studenții și profesorii pasionați de cercetările spațiale.

5. În plus, locuitorii capitalei pledează pentru curățarea lacului situat în apropiere de fabrica "Bucuria" de pe strada Albișoara, deoarece din cauza deversărilor în acest iaz, apare un miros teribil.

6. Orășenii îndeamnă autoritățile locale să facă ordine în piața de lîngă cinematograful "Flacăra".

7. De asemenea, ei își doresc restaurarea "Teatrului Verde" și a stației de bărci.

8. Localnicii speră foarte mult că va fi implementat proiectul de interconectare a străzii Mesager cu strada Albișoara.

9. Locuitorii de la Buiucani, printre sarcinile importante au numit restabilirea drumului de ocolire care leagă Buiucani și Telecentru.

10. De asemenea, orășenii așteaptă de la autorități mai multă atenție față de amenajarea spațiilor din apropierea caselor, în special a terenurilor sportive și stadioanelor, unde locuitorii ar putea petrece timpul liber cu copiii. Internauții indică faptul că stadioane mici sînt, de exemplu, pe strada Sucevița, dar asfaltul este complet distrus. Copiilor le este foarte greu să se joace chiar și cu mingea, să nu mai vorbim de plimbările cu trotineta sau bicicleta.

De menționat că autoritățile iau măsuri pentru soluționarea acestor și altor probleme în sectorul Buiucani, iar despre proiectele și exemplele de succes cunosc foarte bine cititorii Noi.md. De fapt, s-au făcut multe lucruri. Astfel, a fost modificată decizia N6/20 din 19.12.2016 în sensul anulării prelungirii străzii Mesager prin parcul "La Izvor", în scopul protejării acestuia.

Practic toate parcurile de la Buiucani sînt modernizate activ. În parcul "La Izvor" s-a deschis un stadion modern pentru fotbalul de plajă, construit în timp record de Federația Moldovenească de Fotbal cu susținerea FIFA și a Consiliului Municipal Chișinău. Stadionul este prevăzut pentru 1100 de locuri, cu posibilitatea de a adăuga alte 500 de locuri pentru spectatori. Stadionul de fotbal de plajă poate fi folosit pe tot parcursul anului, indiferent de vreme, inclusiv pentru organizarea de competiții în alte genuri de sport, cum ar fi volei pe plajă, mini-fotbal sau sporturi de contact. De asemenea, în interiorul stadionului pot fi desfășurate diverse activități cultural-distractive, deoarece el se transformă datorită unei platforme mobile cu acoperire artificială.

Activ se transformă și parcul "Valea Morilor", unde apar instalații noi, plaja a devenit mai curată, a fost dată în folosință după reconstrucție scara de granit.

În sectorul Buiucani al capitalei se desfășoară lucrări active de reabilitare privind amenajarea parcului "Alunelu", unde deja au fost reparate aleile pietonale și au fost instalate bănci noi. Pentru transformarea completă a parcului, proiectul prevede amenajarea teritoriului adiacent, construcția unui teatru de vară, construcția unor havuzuri muzicale, restabilirea iluminatului public, asigurarea spațiilor verzi cu un sistem autonom de irigare etc.

În plus, în sectorul Buiucani se desfășoară în mod activ reparația străzilor, apar noi zone verzi, cum ar fi, de exemplu, scuarul de pe strada Bucuriei, care nu a fost renovat de mai bine de 30 de ani, iar astăzi parcul amenajat impresionează prin aspectul său modern, lăsînd în urmă multe alte parcuri din capitala.

Este amenajată și aleea din parcul "Butoiaș" la intersecția străzilor N. Costin și O. Ghibu. Acolo se desfășoară lucrările de amenajare a zonei pietonale. Aleea va fi iluminată, vor fi instalate bănci și urne de gunoi noi, mobilier urban etc.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , Buiucani

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
397 locuitori

Budăi este un sat din cadrul comunei Step-Soci, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 10 km de oraşul Orhei şi la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 397 de oameni. Satul Budăi a fost înființat în anul 1908.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.