28 october 2021, 09:45 views 1486
Cum a apărut inscripția scandaloasă pe monumentul inaugurat la Chișinău?
28 october 2021, 09:45 views 1486

Cum a apărut inscripția scandaloasă pe monumentul inaugurat la Chișinău?

Apariția inscripției scandalos "80 de ani de la eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de către trupele române" pe monumentul inaugurat în Chișinău, care reprezintă un simbol al prieteniei ruso-române de arme în timpul Primului Război Mondial, a fost o surpriză pentru sculptorul Veaceslav Jiglițki, care a lucrat la acest obiect și a fost răspunzător de activitatea artistică de pe acest monument, restaurat pe teritoriul parcului modern Valea Morilor.

Într-un interviu pentru corespondentul Noi.md, Veaceslav Jiglițki a menționat faptul că a realizat stema, relieful, crucile pe monumentul restaurat, știind că a fost instalat în cinstea soldaților care au murit în timpul Primului Război Mondial, iar acest monument nu trebuia să glorifice fascismul și aliații săi.

"Eu însumi am rămas foarte surprins de inscripția care a apărut pe placa comemorativă "80 de ani de la eliberarea Basarabiei și Bucovinei de nord de către trupele române". Nu cunosc toate detaliile. Eu am realizat lucrările artistice. Toți știu că nimeni din întreaga lume nu se implică în lucruri care au legătură cu fascismul. Există monumente care sînt în general dedicate soldaților germani sau altor soldați care au murit în cel de-al doilea război mondial, fără accente, doar în memoria celor morți care, fiind soldați, pur și simplu au fost nevoiți să lupte, să urmeze ordinele. Dar acest monument restaurat la Chișinău a fost dedicat celor care au murit în timpul Primului Război Mondial și a fost conceput drept un monument frumos, cu un izvor, pentru ca oamenii să poată bea apă și să se liniștească. Eu am lucrat asupra monumentului celor căzuți în timpul Primului Război Mondial, și nu știu cum a apărut inscripția "80 de ani de la eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de către trupele române", spus Veaceslav Jiglițki.

În opinia sa, s-ar putea ca în ultimul moment cineva să facă ajustări în proiectul convenit anterior cu Primăria, la cererea clientului.

Portalul Noi.md, a transmis solicitări în scris și încearcă să obțină informații mai detaliate de la Primăria Capitalei, Ministerul Culturii și să contacteze clientul pentru a face lumină în această istorie.

Menționăm faptul că decizia de a aproba reconstrucție izvorul și compoziția sculptural-arhitecturală din parcul Valea Morilor, la cererea biroului de avocați ”Rusanovski și Partenerii” a fost luată de către Consiliul Municipal Chișinău la 4 octombrie 2018. Cheltuielile de reconstrucție și amenajare a teritoriului și le-a asumat biroul de avocați ”Rusanovski și Partenerii”, care a trebuit să comande documentele proiectului și să coordoneze totul cu serviciile competente din cadrul primăriei capitalei.

Anterior, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a emis o declarație în care condamnă cazul flagrant de glorificare a călăilor lui Hitler în țara noastră și inaugurarea la Chișinău a unui "monument" al criminalilor naziști ai regimului Antonescu, transmite Noi.md.

După cum menționează misiunea diplomatică rusă, cinismul adepților revanșismului istoric nu cunoaște limite, iar simbolul prieteniei ruso-române în timpul Primului Război Mondial la Chișinău a fost transformat într-un "monument" al criminalilor naziști ai regimului I. Antonescu.

"Împărtășim reacția forțele sănătoase ale societății moldovenești, care au condamnat acest caz flagrant de glorificare a călăilor lui Hitler în țara care a pierdut aproximativ 200 de mii de oameni în războiul împotriva fascismului, inclusiv femei, bătrîni și copii. Persoanele care îi comemorează pe cei responsabili de uciderea și torturarea populației pașnice și prizonierilor de război, ascunzîndu-se patetic în spatele "nobilei misiuni de eliberare a Basarabiei de bolșevism", merită pedepsiți în contextul evaluării globale a rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, rezumată prin pedepse aspre de Tribunalul de la Nurnberg", se spune în declarația Ambasadei Rusiei în Moldova.

 


Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
397 locuitori

Şalvirii Noi este un sat din cadrul comunei Palanca, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Drochia și la 191 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 397 de oameni. Satul Şalvirii Noi a fost întemeiat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.