28 october 2021, 16:30 views 2431
Mișcarea Voievod, despre monumentul inaugurat la Valea Morilor: „O încercare de a falsifica istoria”
28 october 2021, 16:30 views 2431

Mișcarea Voievod, despre monumentul inaugurat la Valea Morilor: „O încercare de a falsifica istoria”

Mișcarea Națională Voievod condamnă încercările unor grupuri de interese de a falsifica datele istorice prin inaugurarea monumentului „Cișmeaua general Georgescu Pavel Ion” din Parcul Valea Morilor.

ONG-ul atenționează că deși consilierii municipali ai capitalei și-au dat acordul pentru reconstrucția monumentului din Valea Morilor, monument dedicat biruințelor asupra germanilor la Mărășeși, în Primul Război Mondial, ulterior semnifcația plăcii comemorative a fost distorsionată, fiind inclusă în prezent inscripția: „2021. La 80 de ani de la eliberarea Basarabiei și nordului Bucovinei de către Armata Română”. O asemenea inscripție este inadmisbilă, spun membrii Voievod.

„Pentru oamenii care nu cunosc detalii, în Primul Război Mondial, la Mărășești, Armata rusă și cu Armata română au luptat împotriva Armatei germane. Inscripția actuală de pe monument este însă o eroare completă și o strategie de falsificare a istoriei, așa cum au fost falsificate pînă acum și alte date”, a menționat liderul Mișcării Naționale Voievod, Nicolae Pascaru.

Organizația cere autorităților competente să se autosesizeze și să înlăture greșeala admisă, iar vinovații care au autorizat plasarea plăcuței respective să fie sancționați.

„Este o încercare de a falsifica istoria și a eroiza forțele germano-fasciste care au trecut hotarul în 41 și au fost oprte sub Stalingrad. Noi cerem responsabililor din cadrul Primăriei să corecteze greșeala comisă și să sancționeze vinovații.

Atunci cînd în R.Moldova ne confruntăm cu probleme mult mai mari, criza gazelor, apare subiectul acesta ca un fel de diversiune ca să tensioneze și mai tare relațiile cu Federați Rusă. Se creează impresia că cineva special o face ca să înrăiască Rusia, exact acum cînd se duc niște tratative foarte serioase în problema livării gazelor.

Este de fapt un plan, un scenariu care foarte bine a fost implementat și în Ucraina în ultimii ani și la sigur nu va aduce o armonie în societatea noastră, dar va provoca noi tensiuni și divizarea societății. Cetățenii trebuie să înțeleagă că este vorba de un fals prin inaugurarea acestui monument”, se mai arată în declarația Mișcării Voievod.

Source: noi.md

Keywords:

monument , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
50 locuitori

Lîsaia Gora este un sat din cadrul comunei Ulmu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Rîbnița și la 108 km de Chișinău. Populaţia satului Lîsaia Gora alcătuia 50 de oameni în anul 2012. Satul Lîsaia Gora a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.