25 july 2018, 16:00 „Au adus ruşi mulţi…” views 9939
Două sate din raionul Floreşti vor fi asigurate cu apă, cu susţinerea Elveţiei
25 july 2018, 16:00 „Au adus ruşi mulţi…” views 9939

Două sate din raionul Floreşti vor fi asigurate cu apă, cu susţinerea Elveţiei

Satele Cuhureştii de Sus şi Cuhureştii de Jos, raionul Floreşti, vor fi asigurate cu apă potabilă, datorită susţinerii Elveţiei.

Părţile implicate în procesul de realizare a proiectului s-au întrunit ieri pentru a coordona lucrările de construcţie-montaj a apeductului, transmite MOLDPRES.

Lucrările din aceste două sate fac parte din programul „Apă pentru viaţă în Regiunea de Nord: raioanele Floreşti şi Soroca", realizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord). Potrivit instituţiei, la şedinţă au fost definitivate ultimele detalii ale proiectului şi urmează ca lucrările să fie demarate în următoarea săptămână. „Vor fi construite şi montate sisteme de apeduct care vor asigura cu apă de calitate circa patru mii de locuitori din satele Cuhureştii de Sus şi Cuhureştii de Jos", au precizat surse de la ADR Nord.

În cadrul proiectului vor fi construiți peste 33 mii metri de rețele de apeduct, mai mult de 1500 metri de aducție într-un sector și peste 3300 metri de aducție în altul. Totodată, vor fi construite staţii de captare, inclusiv a apei de izvor, o staţie de pompare, patru rezervoare de apă a câte 50 m³ fiecare.

Subproiectul de la Cuhureștii de Jos și Cuhureștii de Sus face parte din proiectul „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca", realizat de ADR Nord în parteneriat cu Filiala din R. Moldova a Fundației SKAT, implementator al proiectului Elveției de Apă și Sanitație în ţara noastră - ApaSan, SA „Servicii Comunale Floreşti" și primăriile partenere.

Bugetul total al proiectului se cifrează la peste 66,1 mln de lei, din care aproximativ 30 de milioane de lei sunt solicitate din sursele FNDR, iar alte 30 de milioane de lei reprezintă cofinanțarea ApaSan, restul reprezintă contribuția autorităților locale. Obiectivul major al proiectului este asigurarea cu apă potabilă de calitate a zece localități rurale din raioanele Florești și Soroca.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

apa , Floreşti , sat , Elvetia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
2042 locuitori

Budăi este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 5 km de orașul Telenești şi la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2042 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1623.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.