07 june 2016, 15:50 Jazz music views 7273
Un complex în memoria victimelor represiunilor politice a fost inaugurat la Căuşeni (Foto)
07 june 2016, 15:50 Jazz music views 7273

Un complex în memoria victimelor represiunilor politice a fost inaugurat la Căuşeni (Foto)

Sute de persoane au participat astăzi, la Căuşeni, la inaugurarea Complexului memorial consacrat victimelor represiunilor politice din raion. Dezvelirea monumentului a fost prilejuită de împlinirea a 67 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor sovietice.

Lucrările de construcţie a complexului au demarat în vara anului trecut, după ce la 6 iulie, la ceremonia de omagiere a deportaţilor a fost instalată piatra de temelie a monumentului. Complexul este format dintr-un perete de beton, pe care sînt incrustate cruci şi plăci comemorative cu numele celor deportaţi, iar în faţa postamentului este înălţat un monument.

"Este cel mai mic lucru pe care l-am putut face în memoria localnicilor care au avut de suferit în urma represiunilor politice din anii 1941 şi 1949. Această zi va fi scrisă în istoria raionului, dar şi a ţării, iar complexul este un semn de iertare faţă de cei deportaţi şi un omagiu pentru ei. Este un simbol şi pentru tînăra generaţie să nu uite prin ce tragedie au trecut părinţii şi buneii şi să nu permită ca asemenea nedreptăţi să se mai repete", a declarat la deschiderea ceremoniei de inaugurare preşedintele raionului Căuşeni, Ion Ciontoloi.

Prezent la evenimentul de la Căuşeni, preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, a afirmat că este părtaş la un fapt istoric, iar urmaşii lui Ştefan nu se lasă nimiciţi. "Represiunile staliniste reprezintă o filă tragică în istoria noastră. Aceste deportări au semănat stări de frică şi de desconsiderare a populaţiei băştinaşe, prin deportarea elitei politice s-a curmat dezvoltarea istorică a culturii tradiţionale", a menţionat şeful statului.

La rîndul său, Viorel Badea, senator în Parlamentul României, a subliniat că amintirea despre jertfele deportărilor nu poate fi ştearsă. "Memoria este vie datorită martirilor care au fost luați şi duși în pustietate. Cei care nu au fost deportați - au fost omorîți prin înfometare. Noi nu trebuie să uităm şi de acest episod. Această inițiativă de a înveşnici memoria lor trebuie să fie replicată în mai multe localități", a punctat Viorel Badea.

Pentru construcția complexului, Consiliul raional Căuşeni a alocat 1,5 mln de lei. Potrivit istoricilor, din localităţile raionului Căuşeni au fost deportaţi aproape două mii de cetăţeni. Ziua victimelor stalinismului (6 iulie) a fost instituită prin hotărîrea Parlamentului R. Moldova din 22 mai 2008.

Sursa: moldpres.md

Keywords:

Memorial , Căușeni

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1614
Populația:
84 locuitori

Sverida este un sat din cadrul comunei Onişcani, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Călărași și la 66 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 84 de oameni. Satul Sverida a fost menționat documentar în anul 1614.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.